Polonya göç politikasını değiştiriyor: Ukraynalı işçiler için sonuçları ne olur?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bugün, Ukrayna’dan göçmen göçmen işçi akını nedeniyle, Polonyalı işverenler maaşları arttırma konusunda adım atmıyorlar.

Bu ücret seviyeleri ise Polonyalılar için düşük kalmakta. Polonya aynı zamanda kendi vatandaşları için de iş yaratmayı planlıyor.

Resmi rakamlara göre, Polonya’da 850 bin işsiz var. Buna rağmen 800 bin ila 1 milyon Ukraynalı işçi Polonya’da aktif olarak çalışıyor.

Aynı zamanda, Ukrayna’dan işçi gelmeden Polonya planlanan ekonomik büyümeyi başaramayacak. Polonyalı işçiler düşük ücretli işlerde çalışmak istemedikleri gibi daha iyi çalışma koşulları aramaktadırlar.

Lojistik şirketi diirektörü Oleg Rachov “Uygulamada, işverenler Ukraynalılarla çalışma konusunda daha istekli. Çalışkanlar, genellikle fazla mesai yapmaya istekliler. Polonyalılar net çalışma saatlerine tabidir: 8:00 ila 16:00 veya 17:00. Hafta sonlarını aileleriyle geçirirler. Fazla mesai yapmaları gerektiğinde, işveren bunun bedelini daha yüksek bir oranda ödemek zorundadır.” diyor.

Bununla birlikte Ukraynalı göçmen işçiler daha çok para kazanmak için Almanya’ya gidiyor. Almanya‘da ücretler Polonya’dakinden daha yüksek.

Tahminlere göre, 2030 yılına kadar Polonya’nın 4 milyon ek işçiye ihtiyacı olacak. Geçen yıl halka yeni bir göç politikası taslağı sunuldu. Göçmen işçilerin davet edileceği ülkelerin listesini genişletmeyi öneriyorlar. Örneğin, Belarus, Vietnam, Hindistan‘dan. Yoğun eleştiri alan taslak yeniden hazırlıyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com