Ukrayna’da benzin fiyatlarında en az % 8 artış bekleniyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da yakıt fiyatları son dönemde iyice düşmekteydi ancak yakında tekrar yükselişe geçecek.

Rbc.ua’nın verdiği haberde Yetkililere göre, Ukrayna yurtdışından toplam yakıt ihtiyacının % 80’inden fazlasını yapmaktadır. Yerli üreticileri korumak için ithal petrol ürünlerine yeni vergiler konulması bekleniyor.

Yeni vergiler sonucunda benzin istasyonlarındaki satış fiyatlarının artması bekleniyor.

Kısa bir süre önce, en büyük Ukraynalı akaryakıt üreticileri Ekonomik Kalkınma Bakanlığı‘na bağlı çalışan Uluslararası Ticaret Komisyonu‘na bir şikayet gönderdi. Şikayetlerinde, üreticiler bir soruşturma talep ediyor ve Rus dizel yakıtı ve sıvılaştırılmış doğalgaza % 8.46 miktarında vergi uygulanmasını ve zaman içinde arttırılarak beş yıl sonunda % 25.4’e yükselmesini istiyorlar. Üreticilerin ana argümanı, devlet desteği sayesinde Rus ihracatçılar tarafından damping yapılmasıdır.

A-95 Danışmanlık Grubu Müdürü Sergey Kuyun, gaz ve dizel yakıt maliyetinin küresel ortalama seviyesinde olduğuna inanıyor.

“Damping argümanı doğru değil. Rus ürünleri de dahil olmak üzere ithal petrol ürünleri, dünya fiyatlarına yakın şekilde Ukrayna’ya satılıyor. 2020 için, Ukraynalı şirketler Rus dizel yakıtı için Avrupa fiyatlarıyla sözleşmelerini yaptılar. Dizel yakıt için ton başına 35 dolar, sıvılaştırılmış gaz için ise 22 dolar. Bu, Ukrayna’nın ithalata bağımlı bir ülke olarak kalmasından kaynaklanıyor: 2019’da, ulusal dengede dizel yakıt % 88, sıvılaştırılmış gaz ise % 78.5 oranında ithal idi.” dedi.

Sergey Kuyun‘a göre, Rusya‘nın sıvılaştırılmış doğal gazına yönelik vergilerin % 25’e kadar arttırılmasının, toptan ve perakende fiyatlarındaki oransal bir artış haricinde, pazarımız için herhangi bir pozitif sonucu olmayacaktır. Çünkü Rusya ithalatına alternatif olmadığı için tedarik zinciri değişmeyecektir..

A-95 analistlerine göre,% 8.46 bir ek vergi ile dizel yakıt fiyatlarında 1.1 UAH sıvılaştırılmış gazda 0.55 UAH bir artış olacaktır.

Sergey Kuyun “Ulusal ölçekte getirilen bu vergi ile tüketici harcamaları yılda 11.5 milyar UAH artacaktır. Bu yolcu ve yük taşımacılığı tarifelerinde fiyat artışına neden olurken; Ukrayna sanayiinin rekabet gücü ve nüfusun ödeme gücünü olumsuz etkileyecektir.” diye vurguladı.

Sergey Kuyun, “Verginin getirilmesi fiyatları artıracak, pazardaki rekabeti zayıflatacak ve Ukrayna petrol rafinerilerinin sorunlarını çözmeyecektir. Verginin en kritik sonuçları, motor yakıtlarının % 70’i oluşturan dizel yakıt pazarında hissedilecektir.” dedi.

Psyche Bilim ve Teknoloji Merkezi müdür yardımcısı Gennady Ryabtsev ise önerilen % 8.46 oranında ek vergi ile Rusya’dan yapılan ithalatın tamamen duracağını öngörüyor. Bu, pazar payı mevcut durumda % 35’ten % 60’a çıkacak olan başta Beyaz Rusya olmak üzere geri kalan arz kaynakları üzerindeki baskıyı artıracaktır. Aynı zamanda, Ukraynalı üreticilerin petrol işleme yeteneklerini iki kat arttırarak piyasadaki ağırlıklarını % 12’den % 25’e çıkaracaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com