Politico: Ukrayna ile ABD arasında perde arkası anlaşmazlıklar büyüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: president.gov.ua

Tam bir karşılıklı anlayışla ilgili kamuoyu retoriğine rağmen, savaşın sona ermesi için hedefler ve senaryolar konusunda Kiev ve Washington arasında perde arkasındaki anlaşmazlıklar büyüyor. Politico, iki ortak ülke arasındaki ilişkilerin sorunlarına ayrılmış bir makalede bunu yazdı.

Politico’da yayınlanan bir makalede bazı Amerikalı politikacıların Washington’un Kiev’e sadece savunma için çok az silah vermesinden endişe ettikleri belirtti.

Temsilciler Meclisi üyesi Michael McCaul, Beyaz Saray’ın politikasını eleştirerek “Onlara verilenler kazanmaları için değil, hayatta kalmaları için yeterli mi? Şu anda bir kazanma politikası görmüyorum ve eğer yoksa, ne yapacağız?” dedi.

Biden’ın başkanlık yönetiminin yetkilileri ise, Ukrayna komutasının, çevresine yönelik bariz tehdide bakılmaksızın Bahmut’u ısrarla savunmaya karar vermesinden rahatsız olduğunu belirten gazete, “Pek çok yönetim yetkilisi, Ukrayna’nın Bahmut’ta onları baharda büyük bir karşı saldırı başlatma fırsatından mahrum bırakabilecek kadar çok insan gücü ve cephane harcadığından endişelenmeye başladı.” diye yazdı.

Washington’u rahatsız eden bir başka unsur da, Kuzey Akım doğal gaz boru hattının yıkımından sözde “Ukrayna yanlısı grubun” sorumlu olduğuna dair yakın zamanda medyada yayınlanan haberler oldu.

Amerikan istihbaratının Ukraynalı yetkililerin doğalgaz boru hatlarına sabotaj düzenlediğine dair kanıt bulmadığı iddia edilirken, Biden yönetimi Kiev’e Ukrayna sınırları dışında “belirli şiddet eylemleri” gerçekleştirmenin kabul edilemez olduğuna dair “sinyal verdi”.

Bloobmerg: Rusya, savaş kârlarını aklamak için İngiliz firmalarını kullanıyor

Washington’daki muhataplar, Beyaz Saray’ın Kiev’in ısrarlı yeni silah tedariki taleplerinden duyduğu rahatsızlığı da dile getiriyor. “Zelenskiy uygun bir minnettarlık göstermiyor”.

ABD’li yetkililere göre ABD, Kiev’e Rusya Federasyonu’na karşı savaşında Ukrayna’yı süresiz olarak finanse edemeyeceğini açıkça belirtti. Ancak diğerleri, bazı anlaşmazlıkların ve tam bir görüş birliği eksikliğinin ortak devletler arasındaki normal ilişkiler olduğuna dikkat çekiyor.

Atlantik Konseyi Avrasya Merkezi müdür yardımcısı Shelby Magid “Zelenskiy daha önce (Rusya Federasyonu’nun topyekun işgalinden önce) ABD’ye karşı sert açıklamalarda bulundu ve Beyaz Saray onunla -alenen ve özel olarak- belirli yönlerde aynı fikirde değildi, ancak bu, ABD’nin genel desteği ve ortaklığı konusunda ABD’yi değiştirmedi veya baltalamadı.” dedi.

Yine de ABD ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdeki ana “kriz noktası”, savaşın nasıl bitmesi gerektiği görüşüdür. Washington, Rusya’nın Kırım’ın kaybını kabul edeceğinden şüphe ediyor. Amerikalıların ayrıca Ukrayna’nın prensipte Kırım ve Donbass’ı özgürleştirebileceğinden şüpheleri var.

Gazete “Şu anda Biden, ABD’nin savaş ve barışla ilgili tüm kararları Zelenskiy’e bırakacağı konusundaki nakaratına bağlı kalmaya devam ediyor. Ancak savaş devam ederken – ve yeni bir başkan seçilirken bu kararın ne kadar güvenilir olacağına dair Washington’da söylentiler yayıldı. Seçim yaklaşıyor.” diye özetledi.

Ukrayna’ya Amerikan desteği

ABD, tam ölçekli Rus işgali başladığından beri Ukrayna’nın en büyük silah tedarikçisi oldu. Böylece Mart ayı başında 400 milyon dolarlık bir askeri yardım paketi daha açıklandı.

Aynı zamanda ABD, yaptırım baskısıyla Rusya’nın askeri potansiyelini zayıflatmaya çalışıyor. Üstelik yaptırımlara sadece Rus savunma şirketleri değil, aynı zamanda Çinli şirketler gibi yabancı tedarikçiler de maruz kalıyor .

Bununla birlikte, ABD’de Ukrayna’ya askeri yardım yapılmasına karşı çıkanların sayısı artıyor. Putin’in ateşli sevgilisi Donald Trump‘ın hâlâ büyük etkiye sahip olduğu Cumhuriyetçi Parti’nin temsilcileri, ikmalleri aksatmaya çalışıyor. Son zamanlarda, Rusya’nın cezasız bir şekilde Ukrayna topraklarının bir parçasını almasına izin vereceğini açıkladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com