Biden ve von der Leyen: Savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’ya olan kararlı desteğimizde birlikteyiz

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD ve Avrupa Komisyonu başkanları Joe Biden ve Ursula von der Leyen ortak bir bildiri yayınlayarak ABD ve AB’nin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşta Ukrayna’ya sarsılmaz desteğinde yanyana durduklarına dair güvence verdiler.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ABD ziyareti kapsamında ABD-AB ilişkilerine ilişkin ortak bildiri kabul edildi. Bildiride ayrı bir bölüm “Birlikte Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını sona erdirmek için savaşıyoruz” başlığıyla, Rusya Federasyonu’nun saldırı savaşı yürüttüğü Ukrayna’ya destek alanında ABD-AB işbirliği konusuna ayrılmıştır.

Açıklamada “ABD ve Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yasadışı, haksız ve sebepsiz savaşa karşı güçlü ve birleşik bir tavır aldı.Geniş bir ortaklar koalisyonu ile birlikte, Rusya’nın savaşını ve askeri sanayi üssünü finanse etmek için gelirlerini azaltan hızlı ve geniş kapsamlı yaptırımlar uyguladık. Putin bizi böleceğini düşündü, ama bu arada her zamankinden daha fazla birleştik. Ukrayna’ya olan kararlı desteğimizde sonuna kadar birlikteyiz” denildi.

Von der Leyen ve Biden, bir yıl önce ABD ve Avrupa Komisyonu’nun “Avrupa’nın Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını hızla azaltmak ve Avrupa’nın yeşil enerjiye geçişini hızlandırmak için yeni bir ortaklık” oluşturduğunu ve bunun “tedarik sağlayarak hedeflerimizi aştığını” hatırlattı. ABD’den Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz sevkiyatı, plana göre iki kattan fazla arttı.

Ayrıca, Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve enerji sektörüne geçişi hızlandırma yönündeki önemli çabalarına dikkat çekilen açıklamada “Kaynakları çeşitlendirerek, enerji tüketimini azaltarak ve Avrupa’nın fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltarak Avrupa’da enerji güvenliğini ve sürdürülebilirliği geliştirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca Ukrayna’nın Avrupa enerji piyasalarına daha fazla entegrasyonu yoluyla enerji güvenliğini desteklemek için yakın koordinasyonumuzu sürdüreceğiz.” denildi.

Rusya Federasyonu’na yönelik yaptırımlar konusuna da değinen Biden ve von der Leyen, “Rusya’nın yasadışı savaş yürütme kabiliyetini ve askeri-endüstriyel sistemini daha da zayıflatmak için benzeri görülmemiş, koordineli ve etkili yaptırımlar ve diğer ekonomik önlemlerin alındığını” belirtti. Açıklamada, “Yaptırımlarımızı ve ihracat kontrol önlemlerimizi agresif bir şekilde uygulamak, yaptırımların aşılmasını durdurmak ve caydırmak, Rusya’nın askeri makinesini destekleyebilecek tüm kaynaklara erişimini kesmek için ortak çalışmalarımızı derinleştiriyoruz” denildi.

Ayrıca von der Leyen ve Biden, ABD ve AB’nin Ukrayna’ya ihtiyaç duyulduğu sürece gerekli güvenlik, ekonomik ve insani desteği garanti etmek için çalıştıklarını kaydetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com