Rusya tahıl anlaşmasını uzatmayı kabul etti, ancak koşullar ileri sürdü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto:  Oleksandr Kubrakov

Rusya, 18 Mart’ta sona erecek olan “tahıl anlaşmasını” yalnızca 60 gün uzatmayı kabul etti. Dünya pazarına girmek için Ukrayna tahılına yönelik taleplerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Rus gazetecilere yaptığı açıklamada “Daha fazla pozisyonumuz, banka ödemeleri, nakliye lojistiği, sigorta, finansal faaliyetlerin “çözülmesi” ve amonyak tedariki dahil olmak üzere tarımsal ihracatımızın normalleşmesine ilişkin gerçek, sözde değil, fiilen Tolyatti-Odessa amonyak boru hattındaki ilerlemeye bağlı olarak belirlenecektir.” dedi.

Tahıl anlaşması

Temmuz ayında, BM ve Türkiye’nin arabuluculuğuyla, Odessa bölgesi limanlarından Ukrayna tahılının engelsiz ihracatı konusunda bir anlaşmaya varıldı. Anlaşma, özellikle, Rusya’nın tarımsal ihracatı üzerindeki bazı kısıtlamaların kaldırılmasını sağlıyordu.

Tahıl koridorunun işleyişinin koşullarından biri, tahıl taşıyan gemilerin zorunlu olarak denetlenmesiydi. Rus tarafı, bu gemiler tarafından Ukrayna’ya silah tedarik edilmesinden korktuğu iddiasıyla bu konuda ısrar etti. Ancak aslında Rusya’nın incelemeye yalnızca onu sabote etmek ve böylece tahıl koridorunun işleyişini engellemek için ihtiyacı vardı.

18 Mart’ta tahıl anlaşması sona eriyor. Tüm taraflar çalışmaya devam etmeyi kabul etmezse, sözleşme otomatik olarak iptal edilecektir. BM ve Türkiye, Rusya Federasyonu’nu anlaşmanın uzatılması konusunda anlaşmaya çağırdı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com