Moldova istihbaratı: Rusya, 2023’ün başlarında Moldova’yı işgal etmeyi planlıyordu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Moldova istihbarat servisi başkanına göre, Rusya’nın Moldova’yı işgal etme riski gelecek yıl da devam edecek.

Rusya, 2023’ün başlarında Moldova topraklarını işgal etmeyi planlıyordu. Bu planların uygulanması, Ukrayna’daki savaşın gelişime bağlı.

Moldova İstihbarat ve Güvenlik Servisi başkanı Aleksandra Mustiatse TVR Moldova ile yapılan bir röportajda “Soru, Rusya Federasyonu’nun Moldova topraklarına saldırıp saldırmayacağı değil, ne zaman olacağı: ya yılın başında, Ocak, Şubat’ta ya da daha sonra, Mart, Nisan’da. Ancak aldığımız bilgilere göre, Rusya Federasyonu daha da ileri gitmek istiyor.” dedi.

Zelenskiy: Kırım’ın “yeniden fethinin” insanların zihninde başlaması önemlidir

Moskova’nın Ukrayna’nın kuzeyinden Moldova’ya doğru bir kara istilası gerçekleştirmeye çalışacağı birkaç senaryonun analiz edildiğini belirten yetkili “Örneğin Moldova toprakları olan Transdinyester bölgesi ile bir koridor oluşturmak amacıyla. O zaman evet, buraya ulaşmak, bağlantı kurmak niyetinde olduklarını açıkça söyleyebiliriz. Bundan sonra ne olacak, Kişinev ile ilgili niyetleri. Tartışabiliriz ama bu gerçek ve çok yüksek bir risk” dedi.

Ayrıca Transdinyester topraklarında Ruslar tarafından korunan “Avrupa’nın en büyük” mühimmat deposu olduğunu hatırlatan yetkili, Rusya Federasyonu’nun Moldova’ya olası bir işgalinin, bu mühimmatların olası bir askeri çatışmada kullanılmasıyla bağlantılı olabileceğini göz ardı etmiyor.

Mustiatse “Rusya Federasyonu’nun Transdinyester bölgesine bir kara koridoru oluşturma hedefi bugün bile geçerliliğini koruyor ve Rusya Federasyonu’nun bu yönde yeni bir saldırısı Ukrayna’da savaşla bağlantılı olarak 2023 gibi erken bir tarihte gerçekleşebilir.” dedi.

Savaş: Rusya’nın Moldova’yı işgal etme niyeti

Rusya Federasyonu’nun Transdinyester’e bir kara koridoru oluşturma arzusu, Rusya’nın Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinin başlamasının ardından ilkbaharda tartışılmıştı. Ruslar bu amaçla Odessa, Nikolayev ve Herson bölgelerini ele geçirmeyi planlamışlar ancak bu planlarını hayata geçirememişlerdir.

Bu arada, tanınmayan Transdinyester’de erkekler yerel orduya alınmaya başlandı, ancak insanlar Romanya’ya ve Kişinev tarafından kontrol edilen bölgeye kaçmaya başladı.

Daha önce 27 Haziran’da Moldova Devlet Başkanı Maya Sandu, şu anda Rus birliklerinin konuşlandığı Transdinyester’den Ukrayna’ya yönelik yakın bir tehdit görmediğini belirtti. Ona göre Moldova makamları, Transdinyester’in Ukrayna’nın barış ve güvenliğine tehdit oluşturmasını önlemek için mümkün olan her şeyi yapıyor. Temmuz ayında Moldova, Transdinyester’den Rus birliklerinin topraklarına girmesine izin vermedi.

Aralık ayı içerisinde Maya Sandu Ukraynalıların cesaretini övdü ve Rusya’nın ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmaya çalışarak Moldova’ya karşı hibrit bir savaş yürüttüğünü belirtti. Bugün Ukrayna’nın sadece kendi özgürlüğünü değil, Moldova’nın özgürlüğünü de savunduğunu vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com