Cannes Film Festivali’nin açılışında konuşan Zelenskiy “Büyük Diktatör” filmini hatırlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, 17 Mayıs Salı günü Cannes Film Festivali’nin açılış töreninde uzaktan bağlantı ile “sinema ve savaş arasındaki yakın bağ” üzerine bir konuşma yaptı.

Cannes Film Festivali 75’inci defa kapılarını açarken, bu sene açılış töreninin sürpriz konuğu ise Rusya’nın işgaline karşı savaşan Ukrayna’nın Cumhurbaşkanı, eski aktör ve film yapımcısı Vladimir Zelenskiy oldu.

Davetlilerin dakikalarca ayakta alkışladığı Ukrayna lideri, Rusya lideri Vladimir Putin ile Charlie Chaplin’in sinema tarihine geçen “Diktatör” filmi arasında benzerlik kurarak “Savaşmaya devam edeceğiz, başka seçeneğimiz yok. İnanıyorum ki, diktatör kaybedecek. Günümüzde, sinemanın ‘sessiz olmadığını’ kanıtlayacak yeni bir Chaplin’e ihtiyacımız var” dedi.

Rus ordusu savaşın başlangıcından beri yaklaşık 28 bin askerini kaybetti

Zelenskiy, sözlerine “Size bir hikaye anlatacağım” diye başlayarak “Bu hikayede en önemli olan başlangıç değil, sondur. Bu son çoktan yazıldı. 20. yüzyılın en korkunç diktatörleri sinemaya bayılırlardı. Ama onlardan geriye, belgesellerdeki o korkunç görüntüler kaldı. Filmler o dönemde, diktatörlere karşı bir meydan okumaydı.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Cannes Film Festivali’nin yapıldığı Croisette binasını, Rus ordusunun bombaladığı Mariupol Tiyatro binasına benzeten Zelenskiy “Bugünlerde işkence görmüş insanların olmadığı tek bir hafta bile geçmiyor. Mariupol’de belediye tiyatrosunu Rus bombalarının nasıl yerle bir ettiğini gördünüz. Bu tiyatro bugün sizin toplandığınız binaya benziyordu. Oraya insanlar sığınmıştı, onlar sivil insanlardı.” dedi.

The New York Times tarafından belirtildiği gibi , Charlie Chaplin’in Büyük Diktatör ve Francis Ford Coppola’nın Kıyamet filmlerinde savaşı ve diktatörleri nasıl tasvir ettiklerini hatırlattı.

Cannes Film Festivali 17 Mayıs’ta başladı ve 28 Mayıs’a kadar sürecek. Festival, Oscar ödüllü yönetmen Michel Hazanavicius’un “Final Cut” filmi tarafından açıldı. Yakın zamana kadar, film daha kışkırtıcı bir şekilde Fransızca “Z” olarak adlandırıldı.

Nisan ayında, Ukrayna Enstitüsü bir mektup göndererek Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ana sembollerinden biri haline geldiğinden, festival yönetimini ve yönetmeni yeniden adlandırmaya çağırdı. Birkaç gün sonra, Fransızca adı “Coupez!” olarak değiştirildi.

AB, Ukraynaca da hizmet veren bir telefon yardım hattı kurdu

Ukraynalılara desteğin bir işareti olarak, iki Ukraynalı yönetmenin filmi festivalde farklı bölümlerde; geçen ay Ukrayna’da öldürülen Litvanyalı yönetmen Mantas Kvedaravicius’nun son filmi “Mariupol 2” ise özel gösterimle sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com