Kremlin: Ukrayna’nın NATO üyeliği Moskova’nın kırmızı çizgisidir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kremlin, Kiev’e Üyelik Eylem Planı sunulabileceği konusunda endişeli olduğunu belirtirken Ukrayna’nın NATO üyeliğinin Moskova için bir “kırmızı çizgi” olacağını söyledi.

Kremlin basın sekreteri Dmitriy Peskov tarafından ifade edildiğine göre Cenevre’de Joe Biden ve Vladimir Putin arasındaki görüşmeden bir gün sonra Peskov, “Çok yakından izliyoruz ve bu aslında bizim açımızdan, Ukrayna’nın NATO’ya katılım umutları bir kırmızı çizgi. Elbette bu bizi endişelendiriyor.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Biden’dan Ukrayna’ya NATO’ya katılım planı sağlama konusunda net bir “evet” veya “hayır” duymak istediğini söyledi. Biden, Ukrayna’nın öncelikle yolsuzluğun kökünü kazıması ve diğer kriterleri karşılaması gerektiğini söyledi.

Peskov ayrıca Ekho Moskvy’ye ABD’nin Normandiya formatına katılımının Cenevre zirvesinde tartışılmadığını söyleyerek “Tek başına, Normandiya formatı, etkinliği arzulanandan çok şey bıraksa da, hala kendi kendine yeterli. Bazı yeni katılımcılara orada pek ihtiyaç duyulmuyor, ancak elbette Amerikalılara danışmak mümkün ve bununla ilgili bir şeyler dün konuşuldu.” diye açıkladı.

Bildirildiği üzere, İttifak’ın Ukrayna ile ilgili Brüksel zirvesinin sonuçlarını izleyen tebliğde, ilk kez 2018’den bu yana Gürcistan ile ilgili olarak kullanılan aynı dil kullanıldı: Ukrayna’nın İttifak üyesi olacağı ve Üyelik Eylem Planı (MAP) bu sürecin ayrılmaz bir parçası olacaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com