Ukraynalıların Türkiye’den konut alma talepleri artışa geçti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalı yatırımcıların çoğu Türkiye’de konut alırken, inşaat arazisine yatırımın popülerliği de artmaya başladı.

Covid seyahat kısıtlamaları, Ukraynalıların denizaşırı gayrimenkullere olan ilgisini azaltmadı. Aksine uzmanlar, Türkiye, Bulgaristan, Polonya ve Tayland’da daire satın almaya olan ilginin arttığını söylüyor.

Bu yıl yapılan işlem sayısı, 2020’nin tamamının göstergelerini çoktan aştı.

Ukraynalılar en çok Türkiye’den konut almaya başladı

AB ülkelerinde konut satın alma talebi azalırken, Türkiye’de gayrimenkule olan ilgi istikrarlı bir şekilde artıyor ve tüm uluslararası işlemlerin neredeyse %60-70’ini oluşturuyor.

Bu, hem karantina dönemine girerken özel zorlukların olmaması hem de konut alımı için 40 bin Euro’dan başlayan uygun fiyatların etkisiyle oldu.

Alanya tatil beldesi, Ukraynalı alıcılar arasında büyük ilgi görüyor. Bodrum ve Ege kıyılarının yanı sıra İstanbul’da da konut alım işlemi sayısı artmıştır.

Ukraynalı alıcıların konut tercihlerinin de zaman içinde değiştiğini belirten Hayat Estate yabancı emlak ajansının kurucusu Vyacheslav Fomenko

“2019’da alımların %70’i tek odalı dairelerdi. Şimdi durum değişti: %50’ye kadar – tek odalı, %25-30 – iki odalı, %25 – üç, dört, beş odalı daireler. Gerçek şu ki, daha fazla insan kiraya vermek için değil, sadece kendileri için daire satın almaya başladı.” dedi.

Bulgaristan konut alımlarında en erişilebilir ülke

Bulgaristan, Ukraynalılar arasında popülerlik açısından ikinci sırada yer alıyor. Bu ülkede tek odalı bir dairenin fiyatı, Ukrayna dışındaki gayrimenkuller için en düşük fiyat etiketi olan 20 bin Euro’dan başlıyor.

Karadeniz kıyısında bir ve iki odalı daireler bu ülkede talep görüyor.

Polonya’da çalışanlar da gayrımenkul almaya başladı

Polonya, Ukraynalıların konut satın almaya hazır olduğu bir başka destinasyon. Seçim, uzun vadeli veya uygun altyapıya sahip iş bulma fırsatı bulunan Varşova, Krakow, Gdansk, Katowice ve Wroclaw şehirler lehine yapılmaktadır.

Polonya’da fiyatlar ise 60-70.000 Euro. Dairenin büyüklüğü, ailenin bileşimine bağlı olarak seçilir.

Covid tedbirleri sebebiyle kapanan ülkelerde konut talepleri de düştü

Aynı zamanda, İspanya, İtalya ve Gürcistan, yabancılar için erişilemezlik nedeniyle liderlik pozisyonlarını kaybetti. Daha önce toplam talebin % 25’inin olduğu İspanya’nın payı %6-7’lere düştü.

Vyacheslav Fomenko’ya göre, Avrupa ülkelerinde gayrımenkul satın almayı planlayan birçok müşteri, yukarıda belirtilenlere ülkelere yöneldi. Buna ek olarak, İspanya’daki fiyatlar 250-300 bin Euro ile en yüksek seviyededir. Genellikle en az üç ila dört odalı villalar olduğu için bütçesi yüksek olanlar tarafından tercih edilmektedir.

Egzotik ülkeler

Egzotik Tayland ilk beşi kapattı. Talebin yaklaşık % 5-7’sini oluşturuyor. Ancak satın alma daha çok yatırım için yapılmaktadır. Bütçe ise 80-200 bin dolar arasındadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com