Alternatif enerjiye yatırım cazibesinde Ukrayna dünyada 8. sırada yer almaktadır.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bloomberg New Energy Finance tarafından hazırlanan Climatescope 2019’un yıllık raporuna göre Ukrayna, 2019 yılında yenilenebilir enerji yatırımları konusunda gelişmekte olan ülkelerin çekiciliği sıralamasında 55 sıra birden yükseldi.

Geçen yıl hazırlanan raporda Ukrayna 63. sırada yer almaktaydı. 2019 yılı raporunda ise 2.47 puan ile 8. sıraya yerleşti.

Derecelendirmenin ilk sırasında 2.93 puan ile Hindistan bulunmaktadır. Sıralamanın ilk 10’u şöyledir:

– Hindistan;
– Şili;
– Brezilya;
– Çin;
– Arjantin;
– Ürdün;
– Kenya;
– Ukrayna;
– Peru
– Fas

Bakınız: MNG Jitomir bölgesinde güneş enerjisi santrali kuracak

Araştırmada büyümenin nedeninin enerji sektöründeki reformlar, çekici tarifeler ve vergi oranları olduğu iddia edildi.

2018 yılında, AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri temiz enerjiye yapılan yatırımlarda 2.2 milyar dolarlık yatırım tutarı ile bir rekor kırdı. 2018 yatırım miktarı, son on yılda bölgedeki toplam yatırımın dörtte birinden fazlasına ulaşmıştır.

2017 yılında 46 milyon dolar olan Ukrayna’da yapılan yatırım 2018 yılında 801 milyon dolara ulaştı. Aynı zamanda, son on yılda Avrupa’daki AB üyesi olmayan ülkeler, gelişmekte olan pazarlara yatırılan toplam net enerji sermayesinin yalnızca % 6’sını aldığından, yatırımlarda yüksek büyüme potansiyeli devam etmektedir.

Sıralamada Türkiye ise 2.03 puanla 33. sırada yer aldı.
http://global-climatescope.org/results

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com