İşgalin başlangıcından bu yana Ukrayna, yaklaşık 17 milyar dolarlık Rus teçhizatını imha etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya’nın Ukrayna’daki asker kaybı 39 bini aştı.

Ukrayna’nın tam ölçekli işgalinin başlangıcından bu yana işgalciler, füzeler hariç 12 bin 142 birim değerinde 16.56 milyar dolar değerinde ekipmanı kaybetti.

Forbes Ukrayna tarafından hazırlanan bir rapora göre Rus ordusunun en büyük kaybı, 750 milyon dolar değerindeki Karadeniz Filosunun güçlü silahlara sahip amiral gemisi “Moskova” oldu. Bu kruvazir 13 Nisan’da Ukraynalı “Neptün” füzeleri tarafından vuruldu ve ertesi gün battı.

Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü vesilesiyle Cumhurbaşkanı Zelenskiy halka seslendi (video)

Yılan adasındaki ve çevresindeki sulardaki “Moskova”ya ek olarak, Ukrayna 165 milyon dolar değerinde Rus teçhizatını ve gemisini imha etti. Bunların arasında, toplam değeri 100 milyon dolardan fazla olan “Tor”, “Pantsyr” ve “Strila” tiplerinden sekiz uçaksavar kompleksi var.

“Moskova” nın batmasından önce, Rusların en değerli kaybı ise, Şubat ayının sonunda Kiev bölgesi Vasilkov üzerinde gökyüzünde hava savunma kuvvetleri tarafından vurulan 86 milyon dolar değerinde büyük bir IL-76 amfibi saldırı uçağıydı.

Ayrıca altı ay boyunca Ukrayna kuvvetleri 82 milyon dolar değerinde 15 Rus gemisini batırdı.

Rusya 5.3 milyar dolar değerinde 234 uçak kaybetti. Bu, Rus ordusunun toplam kayıplarının en ağır kısmı (% 32.1) oldu.

9 Ağustos’ta Kırım’daki Saka askeri havaalanında, Kiev’in katılımını resmen doğrulamadığı patlamalar, Rusya Federasyonu’na ait dokuz askeri uçağı anında imha etti. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bir gün içinde Rus havacılığının en büyük kaybı oldu.

İmha edilen uçaklar arasında yaklaşık 230 milyon dolar değerinde Su-30SM avcı uçakları ve Su-24MR keşif uçakları bulunuyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Rus ordusunun tükenmesi ve cephenin taarruz yapılan bölgelerinin küçülmesi nedeniyle yok edilen teçhizatın maliyeti zamanla azalmaktadır.

Forbes, Rusya tarafından Ukrayna’ya atılan veya düşürülen füzelerin maliyetini, kesin sayılarını hesaplamak zor olduğu için kayıp tahminine dahil etmedi.

Ukrayna Genelkurmayı’na göre, 24 Ağustos itibariyle Ukrayna Silahlı Kuvvetleri yaklaşık 45,000 Rus askerini öldürdü.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com