İklim değişikliği Ukrayna’nın beş bölgesinin ekonomilerini vuracak (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
İklim değişikliği Ukrayna'nın beş bölgesinin ekonomilerini vuracak (araştırma)

Küresel ısınma sebebiyle Ukrayna’nın Harkov, Kirovograd, Lviv, Lugansk ve Jitomir bölgeleri en büyük kayıplara uğrayacak.

Çevre Bakanlığı tarafından başlatılan ve iklim değişikliğinin Ukrayna ekonomisinin kilit sektörleri üzerindeki etkisine ilişkin bir Dünya Bankası çalışmasına göre, Çerkassi, Herson, Kirovograd, Poltava ve Vinnitsa oblastları iklim değişikliği nedeniyle en büyük kayıplara maruz kalıyor.

Bununla birlikte GreenDeal’de yayınlanan habere göre Dünya Bankası, Çevre Bakanlığı’nın girişimiyle, iklim değişikliğinin Ukrayna ekonomisinin kilit sektörleri üzerindeki etkisi üzerine bir araştırma yaptı.

Ukrayna’da Ocak ayı itibariyle gaz, elektrik, ısı ve su için ne kadar ödenecek?

Çalışmada “Tarımsal üretimdeki düşüşe bağlı olarak hane gelirinde en büyük kayıp ve yoksulluk ile eşitsizlikteki en büyük artışın Harkov, Kirovograd, Lviv, Lugansk ve Jitomir bölgelerinde olacağı tahmin ediliyor” denildi.

Uzmanlar iki senaryo üzerinde çalıştılar: RCP 4.5 ve RCP 8.5. Sırasıyla 2100 yılına kadar global ölçekte sıcaklık artışının 2.4 °C’lik ve (karbon emisyonlarını azaltırken) ve 4.3 °C’lik (yeterli kontrol önlemleri olmadan) olmasına göre öngörüde bulundular.

RCP 8.5 senaryosuna göre analistler, Ukrayna’da arpa, mısır ve ayçiçeği rekoltesinin 2030-2050’de 2010 seviyesine göre %10-30 oranında azaldığını varsayıyorlar. Ancak aynı zamanda, yüzyılın ortalarında, özellikle ülkenin kuzey ve kuzeybatı kesimlerinde, 2010 yılının baz dönemine kıyasla, kışlık buğday veriminde %20-40 oranında bir artış öngörülmektedir.

Uklon ve Günsel işbirliği: Kiev’den Bukovel’e kayak seferleri

Uzmanlar, iklim dengeli su yönetimi stratejilerinin, mısır için %80’e ve ayçiçeği için %40-80’e kadar olmak üzere, Ukrayna’daki toplam mahsul verimini %20-40 oranında artırabileceğini belirtiyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com