Ukrayna’da konut kiralama sözleşmesi: noter tasdiki gerekli mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da konut kiralama sözleşmesi: noter tasdiki gerekli mi?

Ukrayna’da kira sözleşmesinin yapılması sırasında, tarafların genellikle bir sorusu vardır: noter tasdikli olmaları gerekir mi? İsteğe bağlıdır ve bazı durumlarda bu gereklidir.

Kanuna göre, bir kira sözleşmesi kapsamında, taraflardan biri – ev sahibi – konutu belirli bir süre içinde yaşamak üzere diğer tarafa (kiracı) bir ücret karşılığında devreder veya devretmeyi taahhüt eder.

Ukrayna Medeni Kanunu’nun 811. Maddesinin 1. Kısmına göre, yazılı olarak bir kira sözleşmesi yapılır.

Ukrayna’da mahkeme Poroşenko’nun mülklerine el koyma kararı verdi

Aynı zamanda, Medeni Kanunun 209. maddesinin 4. bölümünde belirtildiği gibi, taraflardan birinin talebi üzerine bir işlem noter tasdikli olabilir. Bu eylem, bir anlaşmazlık durumunda tarafların her biri için ek koruma sağlayacaktır .

Kira sözleşmesi, sözleşmede belirtilen süre için akdedilir. Sözleşmede süre belirtilmemişse, 5 yıl için akdedilmiş sayılır.

Noter onayının gerekli olduğu özel durumlar da vardır. Bu daha çok bir kiralama süresi sonunda mülkün kiracıya geçeceği durumlardır. Uzun vadeli (30 yıla kadar) kiralama süresi sonunda konutun kiracının mülküne devredileceği durumlarda noter sözleşmesi gereklidir.

Kira sözleşmesi, aşağıdaki temel koşulları içermelidir:

  • sözleşmenin konusu (belirli bir adrese sahip ev veya daire),
  • sözleşmenin süresi ve ödeme.

Bununla birlikte, diğer koşulların da belirtilmesi arzu edilir; örneğin, tarafların hak ve yükümlülükleri ve sözleşmenin feshetme prosedürünü belirtmek. Eğer sözleşmede belirtilmeyen durumlar yaşanırsa, bu durumda Ukrayna Medeni Kanununun genel hükümleri geçerli olacaktır.

Ayrıca konutun kiraya verilmesi sonucunda alınan kiranın kişinin geliri olduğunu ve vergiye tabi olduğunu da unutmamakta fayda var.

Uklon ve Günsel işbirliği: Kiev’den Bukovel’e kayak seferleri

Kira sözleşmesi noter tasdikli ise, noter vergi acentesi olarak hareket eder ve noter tasdik gününde vergi mükellefinin (kiraya veren) vergi dairesine bir bildirim göndermesi gerekir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com