Ukrayna’da mahkeme Poroşenko’nun mülklerine el koyma kararı verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Mahkeme-Ukrayna.

Kiev Peçerska Bölge Mahkemesi, savcının, Ukrayna kolluk kuvvetlerinin ihanetine ve yarattıkları teröre yardım etmekten şüphelendiği Ukrayna’nın beşinci cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun mülklerine el koyma talebini destekledi.

İlgili mahkeme kararı Perşembe günü yapılan duruşmada açıklandı.

Belgede, “Savcının mala el koyma talebi kabul edilmelidir” denildi.

Zelenskiy, Ukrayna’da organ nakli yasasını imzaladı: ne değişecek

Duruşmada kararı açıklayan hakim, tutuklu beşinci cumhurbaşkanının tüm mal varlığını sıraladı. Bunlar arasında, özellikle, Vinnitsa ve Kiev’deki daireler, Kozin’de bir mülk, arazi, bir dizi özel şirketteki hisseleri var.

Hakim, “Karar, soruşturma savcısı tarafından derhal icraya tabidir. Soruşturma hakiminin kararı temyiz edilebilir.” dedi.

Kararın tam metninin 14 Ocak 2022 saat 12.00’de yayınlanması planlandığını da sözlerine ekledi.

AB ülkelerinde bir iş gezisinde bulunan Poroşenko, 6 Ocak’ta yaptığı açıklamada 17 Ocak’ta Ukrayna’ya döneceğini söylemişti; ancak aynı gün, Kiev Peçerskka Bölge Mahkemesi savcının Poroşenko’nun mülküne el koyma talebini onayladı.

Poroşenko’nun lideri olduğu Avrupa Dayanışma Partisi bir açıklama yaparak Poroşenko’nun mülküne ek olarak “Pryamy” ve “Kanal 5″in varlıklarına ve hesaplarına da el konulduğunu belirtti.

Bildirildiği üzere, 20 Aralık’ta Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu (DBR), Poroşenko’nun geçici olarak işgal edilen bölgelerden kömür tedarik ederek; vatana ihanet ve terör örgütlerine yardım ve yataklık etme şüphesi hakkında bilgi vermişti.

Diplomatlar eski cumhurbaşkanının böyle bir şüpheyle yargılanmak istenmesini de kınamıştı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com