Zelenskiy, Ukrayna’da organ nakli yasasını imzaladı: ne değişecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Vladimir Zelenskiy

Yasaya göre organlarını bağışlamak isteyen kişilerin rızası elektronik kaynaklar kullanılarak verilebilecek ve hastaya her türlü nakil ücretsiz olacak. Ödemeleri devlet karşılayacak.

Ukraynalılar artık Diya portalı üzerinden ölüm durumunda organlarının bağışlanması için rızalarını veya anlaşmazlıklarını verebilirler. Ukrayna’daki tüm nakiller devlet bütçesinden karşılanacak ve hasta için tamamen ücretsiz olacak.

Polislerden tepki! Ukrayna’da polisler toplu halde istifa mı ediyor?

Tüm bunlar 16 Aralık 2021 tarihinde Verkhovna Rada tarafından kabul edilen ve Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı 1967-IX sayılı “Anatomik Malzemelerin İnsana Naklini Düzenleyen Ukrayna’nın Bazı Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair” kanunda öngörülmüştür.

Kanun ne sağlıyor?

  • Devlet her türlü naklin bedelini karşılayacak. Hasta için ücretsiz olacaklar. Ayrıca bütçeden, operasyonlarla ilgili hastanelerin maliyetlerini de karşılayacaktır.
  • Bir donör-alıcı çiftinin seçimi, özel kriterler kullanılarak Birleşik Devlet Transplantasyon Sistemi tarafından gerçekleştirilecektir.
  • İlgili rıza veya ret artık noter tasdikli olmak zorunda değildir.
  • Ölümden sonra nakil için onay veya ret, elektronik ortamda kişinin kendisi tarafından hayattayken verilebilir.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2021 yılında 300’den fazla nakil gerçekleştirildi. 2020 yılına göre iki kattan daha fazla, 2019 yılına göre neredeyse dört kat fazla nakil oldu.

Akhmetov’un 2021’deki serveti yüzde 55 arttı: 11.7 milyar dolar

Şu anda Ukrayna’da operasyonların masraflarının tamamen devlet bütçesinden karşılandığı 26 nakil merkezi bulunmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com