Polislerden tepki! Ukrayna’da polisler toplu halde istifa mı ediyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Zaporoje bölgesinde polisler toplu halde görevlerini bırakmaya başladı. Tokmakskiy bölgesi emniyet müdürlüğündeki 30 polis (personelin %95’i) aynı gün içerisinde istifasını verdi. Diğer bölgelerde de isyanlar alevleniyor.

Halkın Hizmetkarı Partisi’nden milletvekili Yulia Yatsik, kolluk kuvvetleri yetkililerinin dinlenmedikleri takdirde bunun tüm Ukrayna’ya yayılacağını duyurduğunu belirtti.

Polisler neden istifa ediyor?

Yulia Yatsyk‘e göre, polisler şu nedenlerle görevlerinden ayrılıyor:

  • Düzensiz çalışma saatleri ve gece vardiyaları için ücretlerin ödenmemesi;
  • Yönetimden gelen baskılar üzerine suçun örtbas edilmesi (Duruşma öncesi soruşturma kayıtları ya hiç kaydedilmemiş ya da en asgari niteliklerle kaydedilmiş);
  • Kamuya açık kişiler tarafından polis memurlarının çalışmaları hakkındaki gerçeklerin çarpıtılması sonucunda halkın kendilerine olan güveninin azalmasına sebep olması.

Diğer bölgelerde de polis isyanı var

Anlaşıldığı üzere, polis isyanı sadece Zaporoje bölgesinde alevlenmedi. Internette bir polis memuru 12 bin UAH olan düşük maaşlarından şikayet ederken “sadece yemek için çalışmaları gerektiğini” söylediği bir video çıktı.

Ukrayna’da kayıtdışı ekonomi GSYİH’nın yüzde 31’i seviyesinde. Yıllar içinde nasıl değişti?

İçişleri Bakanlığı’ndaki kaynaklar videonun gerçekliğini doğruladı ve bu şekilde sıradan polislerin sistemdeki durgunluk ve yetersiz maaş konusunda artık doğrudan beyanda bulunduğunu söyledi.

Polisler ne istiyor?

Polis, Ukrayna Emniyet Müdürü ve İçişleri Bakanı’nın istifasının yanı sıra maaşlarının ödenmesini talep ediyor. Gereksinimleri karşılanmazsa toplu olarak işten ayrılacaklar ve personelin %30’unun 2022’nin ilk çeyreğinde ayrılmasını bekliyorlar. Ayrıca tüm Ukrayna genelinde bir grev ihtimali de bulunmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com