Diplomatlar vatana ihanet şüphesiyle yargılanmak istenen Poroşenko’ya yönelik siyasi zulmü kınadı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bazı Batılı ve Ukraynalı diplomatlar beşinci cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya yönelik zulmü kınadı. Kiev’deki yetkililere gönderdikleri ana mesaj ise Yanukoviç günlerine dönüş mü şeklinde oldu.

ABD’nin eski Ukrayna özel elçisi Amerikalı diplomat Kurt Volcker‘ın makalesinin başlığı “Geri sayım başladı. Ukrayna’ya yönelik yeni bir Rus işgali nasıl durdurulur.”

Diplomat “Putin Ukrayna’yı bölünmüş olarak görüyor. Rus kuvvetlerinin sınırlara yaklaşmış olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Ukrayna’daki en güçlü Batı yanlısı iki güçle – eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve en zengin Ukraynalı işadamı – savaşırken diğerleri hala gölgelerde duruyor.” diye yazdı.

Volcker şunları belirtiyor: Zelenskiy’in Batı yanlısı lider Poroşenko ile mücadelesi Putin’in işine geliyor.

Zelenskiy Putin ile müzakereye, Ukrayna Minsk anlaşmalarını uygulamaya hazır

Volcker “Ukrayna’daki tüm Batı yanlısı güçlerin farklılıklarını unutup ülkeyi savunmak için birlikte çalışmasının zamanı geldi” dedi.

ABD’nin eski Ukrayna büyükelçisi, Atlantik Konseyi’ndeki Avrasya Merkezi direktörü John Herbst ise, Poroşenko aleyhindeki dava hakkında yorum yaparken, Zelenskiy’i Yanukoviç’in taktiklerini siyasi mücadelede kullanmamaya çağırarak “Bu bilgi beni şaşırttı. Zelenskiy’nin toplumla iletişim kurma konusunda bir pazarlama politikası ustası olduğuna inanıyordum ve hâlâ da inanıyorum. Poroşenko’ya yönelik suçlamaların ayrıntılarını elbette bilmiyorum ama bu adım bana Yanukoviç’in politikalarını hatırlatıyor.” dedi.

Ukraynalı yazar ve diplomat Yuriy Shcherbak ise Poroshenko’ya yönelik suçlamanın utanç verici olduğunu belirterek “Ukrayna’nın beşinci Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya yöneltilen suçlamaları utanç verici bir trajedi olarak görüyorum. İrade ve enerjisi sayesinde Rusya’nın saldırganlığını durduran adam vatana ihanetle suçlanıyor! Bu sadece soytarıların senaristlerine verilebilirdi. Ölümcül tehlike – Rus saldırganlığı – anlarında Ukrayna’yı konsolide etmek yerine, anlaşmazlık ve kaos ekiyorlar. Teslimiyetçiler için sonsuz utanç.” diye yazdı.

Ukrayna eski Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Arseniy Yatsenyuk, Poroşenko’yu tutuklama girişiminin Zelenskiy için onarılamaz sonuçları olacağına inanıyor ve “Yanukoviç’e sorabilirsiniz. Bu tedbiri değerlendirecek yargıçlar, Kireev soyadına sahip kişinin akıbetini çok iyi biliyorlar. Hâlâ durmak için bir fırsat var. Anlaşmazlık ve siyasi zulüm yerine, yetkilileri ısrarla beklemeye çağırıyorum.” diye yazdı.

Ukraynalıların çoğu iki yılda yoksullaştı ve yüzde 39’u ülkedeki durumu dayanılmaz buluyor (anket)

Ukrayna’nın ABD’deki eski Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Valeriy Chaly, Poroşenko’nun ordu, gönüllüler ve tüm Ukrayna halkıyla birlikte işgal altındaki Donbass’ın üçte ikisini kurtarmasından sonra Putin’in 1 numaralı düşmanı haline geldiğine inandığını söyleyerek “Poroşenko ile ilgili şüphe Putin’in Zelenskiy ile görüşme konusundaki talebidir. Putin için Poroşenko imha edilmesi gereken bir numaralı düşman.” diye belirtti.

Ne oldu?

Ukrayna’nın beşinci cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 20 Aralık’ta vatana ihanet ve “DPR” ve “LPR” (Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri) terör örgütlerine yardım etmekle suçlanıyor. Devlet Soruşturma Bürosu, politikacının kendisi şu anda ülke dışında olduğu için şüpheyi posta yoluyla bildirdi.

Ukrayna’da gaz dağıtım fiyatları arttı: 1 Ocak’tan itibaren hangi şehirde ne kadar ödenecek?

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com