Zelenskiy Putin ile müzakereye, Ukrayna Minsk anlaşmalarını uygulamaya hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Andrey-Yermak-Ukrayna-Cumhurbaşkanlığı-ofisi

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak, Rusya Federasyonu ile müzakerelerin sürekli olarak çeşitli formatlarda yapıldığını ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Focus dergisine konuşan Yermak “Cumhurbaşkanı birçok kez Putin ile böyle bir toplantıya hazır olduğunu söyledi. Ne zaman ve nerede gerçekleşeceği sorusu açık … Cumhurbaşkanı konuşmaya hazır ve görüşmelerin konular belli.” diyerek “Savaşın durması, barış arzusu bu toplantının ana motivasyonu olmalıdır. Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın parlamentoya verdiği mesajda söylediği gibi, bugün tüm ülke için bu büyük sorunu çözmek için Rusya ve lideriyle doğrudan konuşmamız gerekiyor.” dedi.

Kiev’de “seçkin” kızlarla tanışmak isteyenleri dolandıran çete yakalandı

Yerrmak, Rusya ile özellikle “Normandiya formatı(Ukrayna, Almanya, Fransa, Rusya) ve Üçlü Temas Grubu çerçevesinde müzakerelerin sürdüğünü belirterek “Bazı alanlarda ilerleme kaydedebileceğimizi umuyoruz. Ukrayna çok önemli üç girişimde bulundu. Birincisi ateşkese dönüş. Yüz kişi kadar takas edilecek kişilerin listelerini Türkiye‘ye teslim ettik ama halen bir takas olmadı. Yine Üçlü Temas Grubu’ndaki temsilcilerimiz görüşmeye devam ediyor” dedi.

Ukrayna’nın, Doğu Ukrayna’daki durumu çözmeye yönelik Minsk anlaşmaları da dahil olmak üzere taahhütlerini yerine getirmeye hazır olduğunu vurguladı, ancak farklı yorumlanabilecek sorunları olduğunu kaydetti. “Belgelerde tartışmalı konular var, tarafların farklı yorumlayacağı şekilde formüle edilmiş bazı hükümler var. Dolayısıyla Ukrayna bu durumdan çıkmanın yollarını sunuyor ve sunacak, asıl mesele o tarafta bir istek olması.” dedi.

Çatışmaya bir örnek olarak, AGİT’in Minsk sınır hükümlerinin uygulanması halinde garanti altına alınmasının imkansız olacağı seçim taleplerini gösteren Yermak “Steinmeier’in formülüne gelince, Paris Zirvesi’nde gerçekten üzerinde anlaşmaya varıldı ve bunda bir yanlış görmüyorum… Bu formüldeki kilit nokta, seçimin meşruiyetinin AGİT tarafından onaylanmasıdır. Yani, seçimler, tüm Ukraynalı partilerin, medyanın ve uluslararası gözlemcilerin katılımıyla tamamen Ukrayna makamlarının kontrolü altında yapılmalı ve Ukrayna’nın kolluk kuvvetleri güvenliklerini sağlamalıdır. Yani seçimi yürüten devletin hükümetinin kontrolü olmazsa AGİT’in bu seçimleri meşru olarak tanıyamayacağını” belirterek, bu tür birçok ihtilafın hala olduğunu da sözlerine ekledi.

SBU, sahte “Ukrayna Cumhurbaşkanı”nı ortaya çıkardı

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com