‘Hoşnutsuzluk artıyor’: Rusya’da savaşın ideolojik destekçileri yüzde 10’a düştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2008-2010’da Rusya lideri Vladimir Putin’in konuşma yazarı Abbas Gallyamov, saldırgan ülke Rusya’daki savaşın ideolojik destekçilerinin yalnızca %10 olduğuna inanıyor. Kremlin, ilk başlarda vatandaşların yarısından fazlasının desteğine sahipken, yaşam standartlarındaki düşüş ve Ukrayna’daki ordunun başarısızlıklar verilen desteği zayıflatıyor.

Poligon Medya’daki köşesinde Gallyamov, Rusya’da vatandaşların yaklaşık üçte birinin savaş suçlusu Putin’e karşı olduğundan emin.

Gallyamov’a göre Kremlin, istikrarlı bir anti-liberal kanadı temsil eden Rusların yalnızca %10’una güvenebilir. Putin, yalnızca bu vatandaşlarının Ukrayna’ya karşı savaş da dahil olmak üzere saldırgan politikasını desteklediğine dikkat çekiyor.

Ek olarak, Putin’in eski konuşma yazarı, Rusların yaklaşık %20’sinin “genellikle Kremlin’in retoriğine katıldığına” ancak baskıdan memnun olmadığına inanıyor. Rusların yüzde 10’unu, arkalarında güç olanları destekleyecek “yarı sadık” olarak görüyor.

Aynı zamanda Gallyamov, Rusya’da Putin rejiminin ve Ukrayna’ya karşı savaşın tutarlı muhaliflerinin yaklaşık % 8’inin olduğundan emin; % 15’inin savaşa karşı olduğunu iddia ederken, bu kişilerin demokratik duygularını açıkça ifade etmekten korktuklarını belirtti.

Putin’in eski konuşma yazarı, Rusya nüfusunun dörtte birinin “apolitik ve sempatide istikrarsız” olduğuna inanıyor, bu nedenle bu insanların savaşı yalnızca Kremlin propagandasının etkisi altında destekledikleri iddia ediliyor. Uzman, savaşa olan ilgisini hızla kaybeden ve yaşam kalitesinden memnuniyetsizliği artanların bu nüfus grubu olduğunu düşündüğünü belirterek “Savaş ve özellikle baskı, Putin’in seçmenlerini genişletti, ancak yalnızca bir süreliğine: Ukrayna’yı yenememek, rejime destek tabanını aşındırıyor.” diye ekledi.

Eylül 2022’de Vladimir Putin tarafından ilan edilen sözde kısmi seferberliğin ardından Rusya’da Ukrayna’ya karşı savaşın devamını destekleyen vatandaşların sayısı keskin bir şekilde düşüşe geşmişti.

Rus siyaset bilimci Andrey Piontkovskiy de, yeni bir büyük Rus saldırısının gerçekleşmesi halinde başarılı olmayacağını söyledi. Rusların, hem hükümlü hem de seferber edilmiş çok sayıda insan dışında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine karşı çıkacak hiçbir şeyleri yok.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com