Bir İsviçre bankası 17.6 milyar franklık Rus varlığını bloke etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İsviçreli uluslararası finans grubu Credit Suisse (CS), İsviçre’de şu ana kadar resmi olarak dondurulan Rus varlıklarının iki katından fazla bir miktar olarak 17.6 milyar İsviçre frangını bloke etti ve fiilen dondurdu.

İsviçre gazetesi Sonntags Zeitung Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya tam ölçekli işgalinden sonra İsviçre’nin AB yaptırımlarına katıldığını ve o zamandan beri yaklaşık 7.5 milyar İsviçre frangı değerinde Rus mali varlıklarını ve 15 gayrimenkulu bloke ettiğini hatırlatıyor.

Credit Suisse finans grubunun tek başına Rus varlıklarından 17.6 milyar frank bloke ettiğini bildiren gazete “CS şimdi 17.6 milyar İsviçre frangı değerindeki Rus varlığını bloke ettiğini veya dondurduğunu bildiriyor. Bu, İsviçre’deki tüm kayıtlı Rus varlıklarının üçte birinden fazlası. Görünüşe göre bunun sadece yaklaşık 4 milyar frankı yaptırımlara dahil olan kişilere ait. Kalan 13.6 milyar frankın başka ülkelerde yaptırım uygulanan kişilere, örneğin CS’de hesabı olduğu bilinen ancak parasını çekemeyen Viktor Vekselberg’e ait olduğu” kaydedildi.

Sonntags Zeitung, “Ayrıca, yaptırımlara tabi olmayan ancak fiili olarak dondurulmuş olan Rus merkez bankasından veya Rus devletinden gelen para olabilir” diye de bir açıklamada bulundu.

Rusya devletine ve Rusya Federasyonu Merkez Bankası’na ait fonlarda durum karışık; çünkü resmi olarak bu fonlar yaptırımlara tabi değil, dolayısıyla resmi olarak bloke edilemiyor. Ancak aynı zamanda bu parayla yapılan tüm işlemler yasak ve bu da “fiili olarak donduruldukları” anlamına geliyor. Buradaki miktar ise bilinmiyor; çünkü bu para yaptırımlar listesinde yok ve bu sebeple İsviçre Devlet Ekonomik İşler Sekreterliği’ne (SECO) bildirme zorunluluğu yok.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com