“Hayatı yeniden yeşertelim!” kampanyası Ukrayna-Türkiye Dostluk Ormanı’nın oluşturulmasıyla tamamlanacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yaz aylarında Ukrayna’nın kardeş devleti Türkiye’nin ormanlık alanlarında eşzamanlı olarak birçok noktada başlayan yangınlar sonrasında, ”Ukrayna-Türkiye Dostluk Ormanı” oluşturmak adına Ukrayna’da “HAYAT- ЖИТТЯ” Yardım Vakfı tarafından bir yardım kampanyası düzenlenmişti. Toplanan bağışlar orman kurulması amacıyla Ankara’da Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınlarıyla Mücadele Hizmetlerini Destekleme Vakfı’na teslim edildi.

“HAYAT- ЖИТТЯ” Yardım Vakfı başkanı Gayana Yüksel ile vakfın yönetim kurulu üyesi Oya Deniz Şahin ve TURKSİD Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel,  Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Dairesi Başkanlığı tarafından kurulan OGEM-VAK (Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınlarıyla Mücadele Hizmetlerini Destekleme Vakfı) ile bir toplantı yaparak “Hayatı yeniden yeşertelim!” kampanyası sırasında toplanan bağışları vakfın başkanı Mustafa Akkız’a bir protokol ile teslim etti.

Şubat 2022’nin sonunda Akdeniz kıyılarında; Mersin, Adana, Antalya veya Muğla şehirlerinin birisinde seçilecek olan bir alanda 10,000 fidanın dikilmesiyle oluşacak bir ”Ukrayna-Türkiye Dostluk Ormanı” kurulacak. Şu anda ormanın kurulacağı alanın belirlenmesi için çalışmalar sürmektedir. 

Hatırlanacağı üzere, 2021 yılının yaz aylarında Türkiye’nin ağırlıklı olarak güney bölgelerinde çok geniş alanları etkileyenorman yangınları yaşanmıştı.  
Evlere kadar ulaşan yangınlar sırasında çekilen videoları izlemek bile acı verici olurken, büyük bir trajedi ve acı yaşandı. Yangın, ormanda yaşayan evcil hayvanları da etkiledi. İnsanların evleri, geçim kaynakları, işyerleri ve turistik tesisler de dahil olmak üzere yüzlerce bina bu yangınlardan etkilendi.

Temmuz sonunda durum kontrol altına alındı ​​ve yangınların söndürüldü.

Türkiye’nin insani felaket ilan etmemesine ve yardım için başka ülkelere başvurmamasına rağmen, Ukrayna ve Türkiye vatandaşları tarafından kurulan  “HAYAT- ЖИТТЯ” Yardım Vakfı, Türk halkına destek olmak için bir kampanya başlattı. Kampanyanın çağrı metnine ve katılımcı listesine şuradan ulaşabilirsiniz.

Kampanyanın başında da duyurulduğu üzere, toplanan bağışlar “Ukrayna-Türkiye Dostluk Ormanı”nı oluşturmak, yani bir doğal afet durumunda Türkiye’ye yardım etmek için kullanılacaktı.

Kampanya süresince “HAYAT- ЖИТТЯ” Yardım Vakfı‘nın yardım hareketine destek veren, duyulmasını sağlayan, varlığını hissettiren, kampanyaya katılan herkese çok teşekkür ederiz!

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com