Ukrayna’da Ocak ayı itibariyle gaz, elektrik, ısı ve su için ne kadar ödenecek?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Ocak 2022’den itibaren, halkın kullandığı hizmetlerin tarifelerinin yalnızca bir kısmı değişecek. Geri kalan kısım, devlet ve yerel bütçelerden sağlanan sübvansiyonların yanı sıra devlete ait şirketlerin zararı pahasına ısıtma sezonunun sonuna kadar dondurulacak.

Gaz tarifeleri

Ukraynalılar, dünya piyasalarındaki gaz fiyatlarındaki keskin artışı henüz hissetmeyecek. 30 Nisan’a kadar, metreküp başına yaklaşık 8 UAH olan yıllık tarifeler geçerli olacak. Bu fiyatlar tüm büyük tedarikçiler için yaklaşık olarak aynıdır. Özellikle, “Naftogaz” 7.96 UAH, “Tvoy Gazsbit” markası altındaki şirketi ise halka metreküp başına 7.99 UAH’dan gaz verecek. Devlete ait Naftogaz’ın gaz tedarikçilerine toptan fiyatla gazını 7.42 UAH karşılığında satması ve daha sonra halka küçük bir kâr marjıyla satılması nedeniyle fiyatlar sabit kalacaktır.

Dünyada gaz fiyatlarının yüksek kalması sebebiyle 1 Mayıs’tan itibaren gaz tarifelerinde bir artış neredeyse kaçınılmazdır.

Gaz dağıtım tarifeleri

Gaz dağıtım maliyeti 1 Ocak’tan itibaren artacak.

NKREKU kararına göre, konut müşterileri için en yüksek tarifeler Çernovtsi’de metreküp başına 2.57 UAH olup ülke genelinde genel olarak 2.39 UAH olarak hesaplanmaktadır.

En düşük fiyat ise Kievgaz müşterileri için metreküp başına 0.38 UAH ile Kharkivgorgaz için 0.52 UAH olarak belirlenmiştir.

Isınma ve sıcak su tarifeleri

Isıtma sezonunun sonuna kadar ısıtma ve sıcak su tarifeleri değişmeyecektir. Zararın tazmini yerel bütçelerden karşılanacaktır.

Kiev tarifeleri korumak için, 2 milyar UAH fon aldı. Kiev Belediye Meclisi, bunun sonucunda “Kievteploenergo”nun kayıtlı sermayesini 2 milyar UAH artırma kararı aldı.

Ukrayna’da kayıtdışı ekonomi GSYİH’nın yüzde 31’i seviyesinde. Yıllar içinde nasıl değişti?

Kiev’de 2021/2022 ısıtma sezonunda, konutlar için ısı tarifeleri geçen yıl ile aynı seviyede kalacak ve 1 Gcal ısı maliyeti KDV dahil 1654.41 UAH olarak uygulanacak. Isıtma mevsimi boyunca konutlarda sıcak su temini tarifesi, 1 metreküp için (KDV dahil) 97.89 UAH olarak belirlenmiştir. Ancak, ısıtma sezonunun bitiminden hemen sonra 119.83 UAH’a yükseltilecek.

Soğuk su tarifeleri

Aralık ayında NEURC, 45 su idaresi için tarife değişikliğini onayladı. Regülatörün kararına göre , genel olarak 1 metreküp su tüketimi (merkezi su temini ve merkezi drenaj) için Zaporoje’de 54.63 UAH (KDV hariç) şeklinde konut müşterileri için en yüksek tarife olarak belirlendi.

Kiev’de tarifeler, 1 metreküp başına KDV dahil 30.38 UAH olarak belirlendi

Elektrik fiyatları

Ukrayna’da 1 Ekim 2021’den 30 Nisan 2022’ye kadar konutlarda farklı bir elektrik tarifesine sahiptir . Ayda 250 kwh’ye varan tüketimde 1 kwh’nin fiyatı 1.44 UAH olarak belirlendi.

Akhmetov’un 2021’deki serveti yüzde 55 arttı: 11.7 milyar dolar

Hükümetin kararına göre, tüketim hacmi aylık 250 kWh’den fazla ise fiyat 1 kWh başına 1.68 UAH olarak uygulanacak olup 1.68 UAH aylık 250 kWh’yi aşan hacim için değil tüm elektrik tüketimi için geçerli olacak. Yani 250 kWh tüketen 360 UAH üzerinden öderken, 251 kWh tüketen 421 UAH üzerinden fatura ödeyecek.

2022 için tahminler

“Ukrayna: Pandemi Sonrası Kalkınmanın Zorlukları ve Tehditleri” konsensüs tahminine göre, 2022’de sıcak su ve ısıtma tarifelerindeki artışın %16 seviyesinde olması bekleniyor. Elektriğin fiyatı yüzde 17.5, gazın fiyatı ise yüzde 20 oranında artacak. İthal doğalgazın yıllık ortalama fiyatının 347.5 dolar olması bekleniyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com