Gayrimenkul yatırımında en riskli Ukrayna şehirleri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Monitor.Estate ve Ukrayna Emlak Kulübü tarafından yapılan araştırmaya göre Dnipro ve Harkov’daki gayrimenkullere yatırım yapmak en güvenli, Odessa ve Kiev’deki gayrimenkullere yatırım yapmak en riskli olan şehirler olarak belirlendi.

Ubr.ua’nın haberine göre uzmanlar Kiev, Kiev oblastı, Dnipro, Lviv, Odessa ve Harkov’daki 1167 konut projesini analiz etti.

Analistlere göre Odessa’da incelenen 161 projenin % 76’sı yatırım açısından riskli iken Kiev’de incelenen 400 projenin % 55’i yatırım açısından riskli olarak değerlendirildi.

Yatırım açısından en düşük risk 71 projeden % 42’si riskli çıkan Harkov ile 43 projenin % 47’si riskli çıkan Dnipro oldu.

Bakınız: Kiev’de Yapılmakta Olan Konut Projelerinin 150’den Fazlası Riskli

Genel olarak, uzmanlar, Ukrayna’da, yapım aşamasında olan tüm projelerin yarısından fazlasının (550’den fazla inşaat alanı) riskli inşaat projesi kriterlerine girdiğini söylüyor.

* % 27’den fazlası inşaat izinleri yok;
* % 34’ü inşaat faaliyetleri için lisansı yok;
* % 33’ü tapu ve kadastro numarası olmayan arazide inşa edilmekte;
* İnşaat şirketlerinin % 24’ü vergi borcuna sahip;
* İnşaat şirketlerinin % 13’ü icra takibi aşamasındadır.

Uzmanlara göre, emlak piyasasındaki durum önümüzdeki bahardan daha erken bir zamanda iyileşmeyecek. .

Ukrayna Emlak Kulübü kurucu ortağı Olga Solovey “Bir yandan, son zamanlarda kabul edilen yasaların getireceği iyileşme Mart-Nisan 2020’den önce beklenemez. Öte yandan, Devlet Mimari ve İnşaat Denetimi’nin durumu ve işlevselliği hala bilinmemektedir. Genel olarak bu yapının faaliyetlerine bağlı olarak pazarın şeffaflaşmasına bağlı olacak.” dedi.

Uzmanlara göre, şu anda, Devlet Mimari ve İnşaat Denetimi’nin faaliyetleri yeni bir lider atanana kadar neredeyse tamamen felç olmuş durumda.

Solovey “İnşaat ruhsatı verilmemektedir, doğrusu, tamamlanmış projeler faaliyete geçememektedir. Ek olarak, Kiev’de uygulaması neredeyse durmuş olan yaklaşık 50 inşaat halinde proje var.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com