Erdoğan: Scholz artık Putin konusunda tamamen farklı bir tavra sahip

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Erdoğan: Dünya, Türkiye'nin barış girişimlerini desteklemelidir

Türkiye Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı’nın diyaloğu önemli bir unsur olarak gördüğünü kaydederek Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı şimdi tamamen farklı bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Daily Sabah Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın sözlerine atıfta bulunarak Scholz’un, Rusya Federasyonu ile ilgili tutumunu değiştirdiğini belirtti.

Erdoğan “Sorunları çözmek için yüksek diplomasi çok önemli. Almanya Şansölyesi Scholz bile bir ay önce Putin’e karşı tamamen farklı bir tutum sergiledi; şimdi diyaloğun önemine dikkat çekerek Rusya’ya karşı tavrını değiştirdi.” dedi.

Erdoğan’ın 2 Kasım’da Scholz ile telefonda görüştüğünü ve ayrıca Rusya Federasyonu lideriyle bir telefon görüşmesi yaptığını belirtmekte fayda var. Türkiye Cumhurbaşkanı telefonda “tahıl anlaşması” konusunu görüştü, bu sayede bir dizi Ukrayna limanının Karadeniz üzerinden gıda ihracatı için işletilmesi sağlandı.

Almanya’nın Rusya Federasyonu ile savaş sırasında Ukrayna’ya desteği

Eylül sonunda Olaf Scholz, Almanya’nın Ukrayna tarafına tank göndermediğini çünkü savaşın ölçeğinin genişlemesini kışkırtmak istemediğini söyledi. Ona göre, NATO ile Rusya Federasyonu arasında düşmanlıklar başlarsa “felaket olur”.

Ekim ayında şansölye, ülkesinin tankları Ukrayna devletine teslim etmek için acelesi olmadığını, çünkü hükümetin Rus karşıtı yaptırımlara ve Ukrayna tarafına silah tedarikine karşı çıkan Almanların tutumunu dikkate aldığını söyledi.

Aynı zamanda Almanya, Ukrayna’nın hava sahasını daha korumalı hale getirmesine yardımcı oldu. İlk IRIS-T hava savunma kompleksini sağladı ve yakında bu teçhizattan üç ünite daha teslim etme sözü verdi.

Ekim ayı sonlarında Vladimir Putin‘in basın sekreteri Dmitriy Peskov, Scholz’un son zamanlarda “Rus tarafının tutumunu hiçbir şekilde dinleme ve arabuluculuk hizmetleri sağlama çabalarına katılma” arzusu göstermediğinden şikayet etti.

CNN: Kuzey Kore Rusya’ya gizlice mühimmat aktarıyor

Rus muhalif ve yayıncı Andrey Piontkovskiy, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier‘in Ekim ayında Ukrayna’ya yaptığı ziyaretten güçlü bir şekilde etkilendiğini ve yakında Ukrayna’ya silah tedariki üzerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılacağını söyledi .

25 Ekim’de Steinmeier’in Rusya’nın tam ölçekli işgalinin başlangıcından bu yana ilk kez Ukrayna’yı ziyaret etti. Hatta Çernigv bölgesindeki bir hava saldırısı sırasında bir sığınakta oturmak zorunda kaldı.

Daha sonra Alman lider, Ukrayna’daki her şeyin ülkesinin hayal ettiğinden çok daha kötü olduğunu söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com