Zelenskiy: Rusya’nın Ukrayna’dan güvenlik garantisi talepleri, Rus saldırganlığının başarısızlığını gösteriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: İşgal altındaki topraklarda Rus askeri seferberliği halka karşı işlenen bir suçtur

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ülkesinden Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen topraklarda kendi kuvvetlerine karşı saldırı yapılmamasına ilişkin “tahıl anlaşmasının” bir parçası olarak Ukrayna’dan garanti talep ettiği açıklamasını, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının başarısızlığının bir göstergesi olarak değerlendiriyor.

Yayınladığı bir video mesajında Zelenskiy “Bugün Kremlin, Ukrayna’dan güvenlik garantisi talep ettiklerini söylüyor. Bu tür açıklamaları bir an için düşünmekte fayda var. 252 gün önce Rusya ABD’den güvenlik garantisi talep etti. Rusya’nın sözde “özel operasyonu” başladıktan sekiz ay sonra ise Kremlin, Ukrayna’dan güvenlik garantisi talep ediyor.” dedi.

Kremlin liderinin bu davranışı sadece Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının başarısızlığına değil, aynı zamanda genel olarak Ukraynalıların birliğinin etkinliğine de tanıklık ettiğine vurgu yapan Zelenskiy “Bunlar etkileyici değişiklikler. Bu gerçekten hem Rus saldırganlığının başarısızlığını hem de birlik kaldığımızda ne kadar güçlü olduğumuzu gösteriyor. Özgürlüğümüz için savaşan ve çalışan milyonlarca Ukraynalı erkek ve kadın ile dünya çapında milyonlarca insan Rus terörüne karşı direnmemize yardım ediyor. Hep birlikte terör devletinin yenilgisini ve terörün cezalandırılmasını sağlayacağız. Ve tüm Ukrayna’nın özgür olduğunu ve olacağını garanti ediyoruz” dedi.

2 Kasım’da Rusya’nın , Ukrayna’nın gemilerine yapılan saldırının ardından askıya alınan Ukrayna tarım ürünlerinin ihracatı için Karadeniz’de bir koridor açılmasını sağlayan “tahıl girişimine” katılımının yenilendiğini duyurduğunu hatırlatalım. Rusya Federasyonu’nun işgal altındaki Sivastopol’da bulunan Karadeniz Filosu’na yapılan saldırıının bu koridorun kullanılması sayesinde gerçekleştirildiği iddia edilmişti.

Putin’in Çarşamba günü söylediği gibi, Rusya’nın Türk Savunma Bakanlığı aracılığıyla Ukrayna’dan “insani koridorların askeri amaçlarla kullanılmayacağına” dair güvence aldığı iddia edildi ve bu nedenle Rusya Federasyonu anlaşmaya katılımını yenileme kararı aldı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com