Erdoğan “tahıl koridorunun” yeniden açıldığını duyurdu; Rusya doğruladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Erdoğan: Buça ve İrpin'deki olaylar Ukrayna'daki savaşı bitirme çabalarına gölge düşürdü

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tahıl koridorunun yeniden açıldığını duyurdu.

Kremlin ile yaptığı telefon görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Erdoğan Putin ile “tahıl koridoru” hakkında konuştuğunu ve bugün de Zelenskiy ile görüşeceğini söyledi. Ayrıca ‘tahıl koridorunun’ eskiden olduğu gibi yeniden açıldığını duyurdu.

Rusya’nın açıklaması

Bu arada, başlangıçta anlaşmayı bozmak isteyen Rus tarafı, “tahıl koridoru” çalışmalarının yeniden başladığını resmen teyit etti.

Rusya Savunma Bakanlığı iddiaya göre, Ukraynalı yetkililerden sözde “garantiler” aldıklarını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “BM’nin devreye girmesi ve Türkiye’nin yardımı sayesinde, Ukrayna’dan insani koridorun ve Ukrayna limanlarının Rusya’ya karşı savaş operasyonları için kullanılmaması konusunda gerekli yazılı garantilerin alınması mümkün oldu” denildi.

Bloomberg’e göre, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “operasyonların başladığını bildirmek üzere” Türk mevkidaşını bizzat aradı.

Daha önce ne oldu

Hatırlatmak gerekirse, Rusya kısa bir süre önce “‘tahıl anlaşmasına’ katılımını geçici olarak askıya aldığını” açıklamıştı. Moskova bu hamlesini Sivastopol Körfezi’ndeki sözde “terör saldırısına” bağladı ve “tahıl koridorunun” güvenliğini sağlamakla görevli olduğu iddia edilen Rus Karadeniz Filosuna ait gemilerin hedef alındığını duyurdu.

Konu özellikle anlaşmanın doğrudan taraflarından biri olan Türk tarafı tarafından “ele alındı”. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdiği ve ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesinin beklendiği öğrenildi.

Daha sonra BM’nin 3 Kasım’da gemilerin tahıl koridoru boyunca yeniden hareket etmeye başlamasını beklediği bildirildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com