Refat Çubarov: “Sadjik Ukrayna’nın milli güvenliğini tehdit ediyor, görevden alınmalı”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kırım Tatar Meclis başkanı Refat Çubarov, Ukrayna’nın AGİT ve Üçlü Temas Grubu’ndaki özel temsilcisi Büyükelçi Martin Sajdik’in derhal görevden el çektirilmesini talep etmesini istedi.

Ukrinform ajansının haberine göre  Çubarov, mesajında, Sajdik’in Avusturya’daki Salzburg Avrupa Zirvesi’ndeki konuşmasını yorumladı.

“AGİT’in Ukrayna’daki ve Donbass Uzlaşması Üçlü Temas Grubu Özel Temsilcisi Martin Sajdik, Salzburg’daki uluslararası bir forumda sadece Rusya’nın Kırım’ın yasadışı ilhakı konusunu ifade etmediği gibi, aynı zamanda Rusya’nın iddia ettiği şekilde Kırım ilhakını haklı kılan öznel tarihsel görüşlere yer verdi” dedi.

Çubarov’un ifadesine göre, Sajdik Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işlediği suçları haklı çıkarmak için görevlendirilmiş uluslararası yetkililerden birisidir.

Bakınız: Yaşar Halit Çevik AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanlığı Görevine Başladı

Çubarov, “Basitçe söylemek gerekirse, Ukrayna ‘nın Rusya ile yaptığı uluslararası müzakerelerde ne tür bir formül getirirsek getirelim, Martin Sajdik gibi arabulucularla bir yenilgiyi sürükleneceğiz.” dedi.

Çubarov ayrıca “Bu üst düzey yetkili sadece Rusya Federasyonu’nu haklı çıkarmak için çalışıyor. Biyografisine çok yakından baktım. Sovyetler Birliği döneminde Moskova’da çeşitli pozisyonlarda uzun yıllar geçirmiş, Yakutistan’da bir ortak girişimin direktörlüğünü yapmış … Rusya’yı savunmakla kalmıyor, organizasyonun tüm üyelerine karşı sorumlu biri olduğunu unutuyor. Bu tür yetkililerin Ukrayna ile ilgili süreçlerde ön saflarda olmasının Ukrayna’nın ulusal güvenliği için bir tehdit olduğuna inanıyorum.” dedi.

Avrupa Bölgeler Enstitüsü (IRE) tarafından düzenlenen Salzburg Avrupa Zirvesi 6-8 Ekim tarihlerinde gerçekleşmişti.

#ачотамвпресцентріглавкома 9 жовтня 2019 в прес-центрі Главкому прес-конференція Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. Тема прес-конференції: «Про неприйнятні заяви щодо тимчасово окупованого Російською Федерацією Криму з боку Спеціального представника голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі з врегулювання на Донбасі Мартіна Сайдіка».

Главком paylaştı: 9 Ekim 2019 Çarşamba

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com