BM, Ukrayna nüfusunun 2050 yılına kadar 35 milyona düşeceğini tahmin ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın nüfusu azalıyor ve Birleşmiş Milletler’in Ukrayna’daki demografik süreçlerle ilgili analitik raporuna göre, 2050 yılına kadar 35 milyona düşmesi bekleniyor.

ukraynalılar

Birleşmiş Milletler nüfus dinamikleri makalesindeUkrayna’nın nüfusu dünyanın diğer ülkelerine göre daha hızlı bir şekilde azalıyor ve 2050 yılına kadar 35 milyona düşmesi muhtemeldir. Düşük doğurganlık oranları, yüksek ölüm oranları ve sürdürülebilir kalkınmanın temeli olan Ukrayna’nın beşeri sermayesini yok eden sürekli bir dış göç.” denildi.

Raporda, yetersiz refah seviyesinin ve kadınların kariyer ve çocuk bakımını birleştirme fırsatlarının olmamasının, Ukraynalıların istenen sayıda çocuğa sahip olmalarını engelleyen faktörlerden biri olmaya devam ettiğini belirtilmektedir.

BM “Yüksek riskli davranış ve bulaşıcı olmayan hastalıkların yaygınlığı, Avrupa’da özellikle erkekler arasında en yüksek ölüm oranlarından birinin ana nedenleri arasında yer alıyor. Ukraynalıların yaklaşık üçte biri 65 yaşından önce ölüyor. Bu ölümlerin yarısından fazlası önlenebilir.” şeklinde vurguladı.

Kaba tahminlere göre, yaklaşık 3 milyon Ukraynalı işçinin sürekli olarak ülke dışında olduğunu ve sayılarının daha da artacağını açıklıyorlar.

BM, “Göç seviyesindeki son artışın üçte biri, çoğunlukla Ukrayna’da kalanlardan daha iyi bir eğitime sahip olan 35 yaşın altındaki Ukraynalılar pahasına gerçekleşti.” diyerek eğitimli genç nüfusun çalışmak için yurtdışına daha fazla çıkmaya başladığını vurguladı.

Ukrayna, IMF ile dostluk uğruna neleri kabul etti?

Örgüt, mevcut nüfus düşüş seviyelerinde, 2050 yılına kadar çalışma çağındaki insan sayısının %30 azalacağını vurguluyor ve ayrıca Ukrayna’nın Avrupa’da nüfus yaşlanması açısından liderlerden biri olduğunu da ekliyor.

Bu gerçeklerle bağlantılı olarak BM, Ukrayna’ya demografik durumu iyileştirmek için, özellikle nüfus sayımının yapılması, kapsayıcılığı sağlamak için ayrımcı olmayan bir politikanın getirilmesi dahil olmak üzere bir dizi önlem almasını önermektedir.

Buna ek olarak, Ukraynalı yetkililere, kadınların işgücü piyasasına katılım düzeyini artıracak ve ayrıca sağlık reformunu sürdürecek, özellikle tıp sektörü için finansmanı artıracak ,cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için koşulların yaratılmasını tavsiye ediyor.

Ayrıca, hükümetin entegre bir göç yönetim sistemi oluşturması tavsiye edilmektedir. BM, devletin göç politikasının yalnızca ücret gradyanlarını dikkate almaması gerektiğini, aynı zamanda göçmenlerin düşük yaşam standartları, yolsuzluk, kurumların çalışma kalitesi ve eğitim, sağlık, güvenlik ve adalet sistemi gibi temel hizmetlere yetersiz erişim gibi sorunları da ele alması gerektiğini vurgulamaktadır. .

Belgede “Ukraynalı göçmenlerin potansiyelini kalkınma için kullanmak ekonomik büyümeye katkıda bulunur ve yerel fırsatları iyileştirir. Yurtiçi yatırımı teşvik etmek için daha kârlı resmi kanalların yanı sıra bilgi ve teknoloji transferini teşvik etmek döngüsel göç mekanizmalarını sağlar.” denilmektedir.

Ukrayna’da 6 bölge hariç tamamı “kırmızı” karantina bölgesinde kaldı

Ayrıca, hükümetin demografik ve işgücü piyasası ihtiyaçlarına uygun olarak güvenli ve düzenli göç yolları açma olanaklarını gözönünde bulundurması ve böylece yabancı işçileri Ukrayna’da iş aramaya teşvik etmesi gereğini vurguluyor.

BM, “Zaten Ukrayna topraklarında bulunan düzensiz göçmenler için uygun mekanizmalar ve programlar geliştirmek de gerekli” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com