Biden BM kürsüsünde Ukrayna’nın neden korunması gerektiğini anlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD başkanı Joe Biden New York’ta düzenlenen BM Genel Kurulu’nun 78. oturumunda konuşmasının büyük bir bölümünü Ukrayna’daki savaş konusuna ayırdı.

ABD Başkanı Joe Biden‘in konuşmanın ana teması Ukrayna’ya daha fazla destek verilmesi ihtiyacı ve saldırgana taviz verilmesinin kabul edilemezliğidir.

ABD başkanı konuşmasında, liderleri Rusya’nın “açık saldırganlığına” karşı durmaya çağırdı ve bunu yapmamaları halinde vahim sonuçlara yol açacağı konusunda uyararak “Rusya, dünyanın yorulacağına ve sonuçsuz bir şekilde Ukrayna’ya gaddarca davranmasına izin vereceğine inanıyor. Ama size şunu soruyorum: Eğer bir saldırganı yatıştırmak için BM Şartı’nın temel ilkelerini terk edersek, herhangi bir üye devlet korunduğundan emin olabilir mi? Ukrayna’nın bölünmesine izin verirsek herhangi bir ulusun bağımsızlığı güvende olacak mı?” dedi.

Biden, “Cevap hayır. Yarın diğer potansiyel saldırganları caydırmak için bu açık saldırganlıkla bugün yüzleşmeliyiz.” diye vurguladı.

Rusya’nın “tüm dünyayı daha az güvenli” hale getirdiğine değinen Biden “Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması kapsamında 50 yılı aşkın ilerlemenin ardından Rusya, uzun süredir devam eden silah kontrol anlaşmalarını yırtıyor. ABD, kitle imha silahları tehdidini azaltmak ve örnek teşkil etmek için çok çalışmaya devam edecek” diye ilan etti.

Ayrıca ABD başkanı dünya gündeminin diğer önemli konularına da değindi. Özellikle Güvenlik Konseyi üyeliğinin genişletilerek “BM çıkmazından çıkılması” çağrısında bulunarak “Masada daha fazla sese, daha fazla perspektife ihtiyacımız var… BM barışı korumaya, çatışmaları önlemeye ve insanların acılarını hafifletmeye devam etmeli” dedi.

Ayrıca ABD’nin, ABD ile Çin arasındaki rekabeti bir çatışmaya dönüşmemesi için “sorumlu bir şekilde yönetmeye” çalıştığını da belirterek “Biz Çin’den ayrılmaktan değil, riskin azaltılmasından yanayız. Saldırganlığa ve gözdağıya karşı geri adım atacağız ve kuralları koruyacağız. Ancak ilerlemenin ortak çabalarımıza bağlı olduğu konularda Çin ile çalışmaya da hazırız” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com