Rusya temsilcisi Lahey’deki mahkemede Ukraynalıları Nazizmle suçladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya temsilcisi Lahey'deki mahkemede Ukraynalıları Nazizmle suçladı

Rusya Federasyonu’nun Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanı’ndaki temsilcisi Gennady Kuzmin, Zelenskiy’i “Ukrayna’daki Nazizmin babaları” arasında saydı.

Unian ajansının haberine göre, Rusya Federasyonu’nun Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanı’ndaki temsilcisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Şubat 2022’den itibaren yaptığı açıklamaları tanımayı reddetti. Konu ise Donetsk ve Lugansk bölgelerinde iddia edilen “soykırım”la mücadele etmek için Ukrayna’nın topyekün işgali.

Ukrayna, Moskova’nın ülkeyi işgal etmek amacıyla Soykırımın Yasaklanması Sözleşmesi’ni kötüye kullandığında ısrar ediyor. Başkan Putin, Güvenlik Konseyi Sekreteri Dmitriy Medvedev, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın BM ve AB büyükelçilerinin bir dizi açıklaması delil olarak gösterildi.

Rusya Federasyonu’nun mahkemedeki temsilcisi Gennadiy Kuzmin bu açıklamaları reddediyor. Ona göre Moskova savaşı “BM Şartının meşru müdafaa hakkındaki 51. maddesi uyarınca başlattı ve bunun Soykırım Sözleşmesiyle hiçbir ilgisi yok. Ukrayna, Rusya’nın Ukraynalı yetkililerin eylemlerini tanımlamak için ‘soykırım’ kelimesini kullandığını söylüyor. Ancak bu ifadeler bir ihlal olamaz .” dedi.

Kuzmin, aynı zamanda Ukrayna’nın “Donbas halklarına” karşı mücadelesine ilişkin Rus propagandasının anlatımlarını da dile getirirken, Ukraynalılar arasında köklü “Nazizm”den de söz etti.

Rusya Federasyonu’nun Lahey’deki temsilcisi, “Ukrayna’daki Naziler, Nazilerin suç ortağı olan Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü’nde geliyor” diyerek Ukrayna Nazizminin üç babasını adlandırdı: Stepan Bandera, Roman Şukheviç, Andrey Melnik ve ayrıca Ukrayna’nın şu anki başkanı Vladimir Zelenskiy’i de aralarına dahil etti.

Rusya tarafı, Ukrayna’nın şikayetinin kabul edilemez bulunarak reddedilmesini talep ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com