BM, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sonucunda 23.600 sivilin öldüğünü veya yaralandığını açıkladı.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
BM: Ukrayna'daki savaşta en az 6490 sivil hayatını kaybetti ve 9972 kişi de yaralandı.

Ukrayna’da son aylarda sivil halk arasında kurbanların sayısı en yüksek seviyeye çıktı. Toplamda 23 bin 600 kişi öldü veya yaralandı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths,Rus savaşının neden olduğu insani durumun tartışıldığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında “gerçek kayıplar muhtemelen çok daha yüksek olmasına rağmen, tam ölçekli Rus saldırganlığının başlamasından bu yana 23,600 sivil kayıp (öldürülen ve yaralanan) kaydedildi.” dedi.

Ayrıca, Rus ordusunun Nikolayev’deki Kızıl Haç Derneği’nin mobil hastanesi olan Odessa’daki insani yardım depolarına roket saldırıları düzenlediğini ve bunun sonucunda insani yardım malzemelerinin ve hayati tıbbi ekipmanların imha edildiğini hatırlattı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı, bu yılın ilk çeyreğinde Ukrayna’da yaklaşık 3,6 milyon kişinin insani yardım aldığını kaydetti. Nakit ödemelerden bahsediyoruz, gıda, sağlık hizmetleri vb. Özellikle cephe bölgelerinde yaklaşık 280,000 kişiye çeşitli yardımlar yapıldı.

En büyük sorun şu anda Rusya Federasyonu’nun askeri kontrolünde olan Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporoje bölgelerindeki tüm alanlara erişim engelleri olmaya devam ediyor. Ona göre Rusya, işgal altındaki bölgelerde cephe hattındaki topluluklara insani yardım ulaştırma fırsatı vermedi.

Griffiths, Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında Ukrayna limanlarından 30 milyon tondan fazla ürün ihraç edildiğini, bunun 600 bin tondan fazlasının Afganistan, Etiyopya, Kenya, Somali ve Yemen’deki insani yardım operasyonlarına destek amacıyla Dünya Gıda Programı tarafından teslim edildiğini hatırlattı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com