Ukrayna’nın iş hayatındaki personel kaybı yüzde 30 oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'nın iş hayatındaki personel kaybı yüzde 30 oldu

Şubat 2022’nin sonundan bu yana Ukrayna, çalışma çağındaki 5.5 milyon kişiye erişimini kaybetti. Bu, tüm iş gücünün %30’undan biraz fazlası.

Ukrayna İşverenler Konfederasyonu tarafından bildirildiğine göre savaştan önce Ukrayna’nın çalışma yaşındaki işgücünün 8.3 milyonu kadın ve 9.1 milyonu erkek olmak üzere 17.4 milyon kişi olduğu belirtiliyor. Ancak, tam ölçekli bir işgal girişiminden sonra durum önemli ölçüde değişti.

2023’ün başı itibariyle 4.6 milyon Ukraynalı Ukrayna dışındaydı ve bunların 3.2 milyonu çalışma çağındaki kadınlardan oluşuyordu. 2022’nin başından bu yana geçici olarak işgal altındaki topraklarda 3 milyon insan yaşıyor ve bunların yaklaşık 1.3 milyonu çalışma çağında. Ayrıca 1 milyon vatandaş savaş için seferber oldu.

Bu durumda tam kapsamlı işgalin başlangıcından bu yana Ukrayna, çalışma çağındaki 5.5 milyon kişiye erişimini kaybetti. Bu, tüm iş gücünün %30’undan biraz fazlasına denk gelmektedir.

Savaşın ne zaman biteceğine ve ülkenin nasıl gelişeceğine bağlı olarak durum değişebilir.

Ekonomik bir patlama olursa, birçok göçmen tekrar Ukrayna’ya dönecek. Değilse tam tersi bir durum ortaya çıkabilir çünkü erkeklerin yurtdışına seyahat etmelerine yönelik kısıtlamalar kalktıktan sonra aileler Ukrayna’da mı yoksa başka ülkelerde mi birleşeceklerine karar verecekler.

Daha önce, Ukrayna Sağlık Merkezi, 2022’nin sonunda Ukrayna nüfusunun yaklaşık 31.4 milyon olduğunu ve bunun yaklaşık 1.15 milyonunun geçici olarak işgal edilen bölgelerde olduğunu bildirmişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com