Avrupa Komisyonu, belirli Ukrayna tarım ürünlerinin beş AB ülkesine ithalatına yasak getirdi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Avrupa Parlamentosu Holodomor'u Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı

Avrupa Komisyonu, Ukrayna menşeli buğday, mısır, kolza ve ayçiçeği tohumlarının Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya’ya ithalatını yasakladı. Yasak, 2 Mayıs – 5 Haziran 2023 tarihleri arasında geçerli olacak.

AK basın servisi tarafından yapılan açıklamada bu önlemlerin “beş üye devletteki ciddi lojistik darboğazların istisnai koşulları gözönüne alındığında gerekli olduğu” belirtildi.

Dört tarım ürününün Ukrayna’dan beş ülke üzerinden AB’ye veya sınırlarının ötesindeki diğer ülkelere geçişi sürdürülmektedir.

Buna paralel olarak Bulgaristan, Macaristan, Polonya ve Slovakya, Ukrayna’dan gelen buğday, mısır, kolza ve ayçiçeği ile diğer ürünler üzerindeki tek taraflı önlemlerini iptal etme taahhüdünde bulundular.

Avrupa Komisyonu’nun basın açıklaması, bu önlemlerin AK tarafından sunulan genel destek paketinin bir parçası olduğunu belirtiyor. Ayrıca, beş üye devletteki çiftçilere yönelik mali desteği de içermektedir. Dayanışma yollarında Ukrayna tahılının diğer üye devletlere ve üçüncü ülkelere geçişini kolaylaştırmak için daha fazla ek önlem planlanıyor.

AK, “Komisyon, istisnai durum devam ettiği sürece, 5 Haziran 2023’te özerk ticaret önlemlerine ilişkin mevcut tüzüğün sona ermesinden sonra önleyici tedbirleri yeniden uygulamaya hazırdır.” diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com