Ukrayna karşı saldırının ayrıntılarını ABD’ye de iletmiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna karşı saldırının ayrıntılarını ABD'ye de iletmiyor

Basında çıkan haberlere göre Ukrayna, savaş alanındaki konumunu tehlikeye atabilecek gizli bilgilerin sızmasını önlemeye çalışarak bahar karşı saldırısının ayrıntılarını gizli tutuyor. ABD’nin Ukrayna’ya gerçek zamanlı olarak istihbarat sağlamaya devam ettiği aktarılıyor.

Politico, Ukrayna askeri liderliği ile temas halinde olan iki Avrupalı yetkilinin sözlerine atıfta bulunarak Ukraynalı mevkidaşlarının Massachusetts Hava Kuvvetleri biriminden çavuş Jack Teixeira tarafından gizli belgelerin sızdırıldığı iddiasını, Kiev’in zamanlama da dahil olmak üzere karşı saldırı hakkında bilgi paylaşmaktan kaçınmasının nedenlerinden biri olarak gösterdiğini söyledi.

Ukrayna muhtemelen, geçen yıl kendisini silahlarla destekleyen ABD ve diğer Avrupa ülkeleriyle bazı temel istihbaratları paylaşıyor. Ancak Avrupalı yetkililer, isminin açıklanmaması koşuluyla, yerel yetkililerin savaş alanı planlamasıyla ilgili ayrıntıların açıklanmasını engellemek için çalıştıklarını söyledi.

Ukraynalı bir milletvekili, adının açıklanmaması kaydıyla, Kiev’deki üst düzey yetkililerin de karşı saldırının ayrıntılarını başkentteki diğer politikacılardan sakladığını söyledi. Milletvekili, “Ülkede sadece birkaç kişi bu plandan haberdar” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir temsilci, herhangi bir değişiklik olmadığını, Washington ve Kiev’in hala aynı düzeyde bilgi alışverişinde bulunduğunu belirtti. Yetkili, Ukrayna’nın ABD’den bir şey sakladığına dair hiçbir işaret bulunmadığını söyledi.

Ulusal Güvenlik Konseyi temsilcisi John Kirby, gazetecilerin ABD başkanı yönetiminin Ukraynalıların bunu gizleyeceğinden korkup korkmadığı sorusuna, karşı saldırı öncesi sessizliğin sürpriz olmayacağını söyledi. “Bize önceden haber vermek zorunda değiller” dedi.

Kirby, “Herhangi bir bilgi alıp almadığımıza odaklanmıyoruz. Gitmeye hazır olduklarında ihtiyaç duydukları her şeye sahip olmalarını sağlamaya odaklanıyoruz,” diye vurguladı.

Biden yönetiminin diğer temsilcileri, Ukrayna’nın askeri planlarını hiçbir zaman ABD’ye tam olarak açıklamadığı konusunda ısrar ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com