The Times: Ukrayna karşı saldırıya hazır değil ama yine de yapacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: t.me/V_Zelenskiy_official

Mühimmat, her iki ordu için de ana sorun olmaya devam etmesine rağmen, Ukrayna silahlı kuvvetleri, Batılı müttefiklerin mühimmat ikmali için zamanları olmamasına rağmen yaklaşan karşı saldırıya hazırlanıyor. Aynı zamanda, Ukrayna makamları, geçici olarak işgal edilen bölgelerin uzun zamandır beklenen yeniden geri alınması konusunda ise iyimser.

The Times’a göre Ukrayna yaklaşan karşı saldırıya hazır değil, ancak başka seçeneği yok.

Gazeteciler, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri temsilcileriyle temas halinde olan İngiliz ordusuyla konuştu. Ukraynalıların çok ciddi olduklarını ve bu operasyon sırasında büyük başarılar elde etmeye hazırlandıklarını söylediler.

Basında çıkan haberlere göre ABD istihbaratı, Ukraynalıaskerlerin işgal altındaki bölgelerin küçük bir bölümünü yeniden ele geçirmekten başka bir şey başaramayacaklarına inanıyor. Alınan zırhlı araçlara rağmen Ukrayna’da yeterli hava savunma sistemi yok ve bu nedenle Rusya Federasyonu hava saldırılarını daha güvenli görebilir.

Ukrayna’nın büyük bir bahar veya yaz saldırısı başlatmaktan başka seçeneği olmadığı da kaydedildi. Bir Pentagon yetkilisine göre, Ukraynalılar geçmişte eylemleriyle hem Batılı müttefiklerini hem de Putin’i şaşırttı. Ancak artık Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin manevra yapacak çok daha az yeri var ve işgalciler bunu biliyor.

Yayına göre, büyük olasılıkla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin büyük saldırısı için bazı önemli hedefler seçilecek: Bunlar Melitopol veya Donetsk. Rusya, Ukrayna planı için olası seçeneklerin de farkında ve aktif olarak konumunu güçlendiriyor. Rus ordusu, üstesinden gelinmesi kolay olmayacak bir savunma sistemi kuruyor.

Ukrayna’nın yaklaşmakta olan taarruzu öncesi sorunlu konulardan biri de cephane temini. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin büyük bir hızla harcadığı mermi, top veya füze olmadan büyük miktarda silah göndermenin bir anlamı yok. Ukrayna ordusu, ABD’nin bir yılda ürettiği 155 mm mermilerin daha fazlasını 1 ayda harcıyor. Rusya da aynı şekilde başa çıkabileceğinden daha fazla cephane harcıyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin karşı saldırısı hakkında bilinenler

Askeri uzman Roman Svitan, aslında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin saldırısının çoktan başladığına inanıyor: şimdi ilk aşama devam ediyor. Bu aşama, ön hat keşifleri, ana taarruz sırasında en uygun saldırı yönlerini belirlemek için Rusların ileri mevzilerinin arkasına geçmek şeklinde olacak.

Savunma Bakanı Aleksey Reznikov‘a göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin karşı taarruzu için hazırlıklar şimdiden bitiş çizgisinde.

Svitan’a göre, Kırım köprüsünün yıkılması Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin karşı saldırısının başladığının bir işareti olacak. Bu köprü Rusya’nın silah tedariki için ana arterdir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com