Ukrayna, Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşmasına katılımına ilişkin müzakerelere katılmak üzere heyet oluşturdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Trans-Pasifik Ortaklığına İlişkin Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşmaya katılımına ilişkin müzakerelere katılmak üzere bir heyet oluşturdu. Trans-Pasifik Ortaklığı ülkeleri ağırlıklı olarak elektronik, makine, otomobil ve mineral yakıt ihraç etmektedir. Ukrayna, İngiltere’den sonra anlaşmaya katılan ikinci Avrupa ülkesi olacak.

Ekonomi Bakanlığı basın servisi tarafından yayınlanan mesajda1 Mayıs’ta Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın emriyle, Ukrayna’nın Trans-Pasifik Ortaklığına ilişkin Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşmaya katılımına ilişkin müzakerelere katılmak üzere bir Ukrayna heyeti oluşturuldu.” denildi.

Heyetin başkanlığına Ukrayna Birinci Başbakan Yardımcısı – Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko atanırken, Ukrayna Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka ise Ukrayna Heyeti Başkan Yardımcısı – Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı olarak atandı. Heyet ayrıca Ekonomi Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Tarım Politikası Bakanlığı, Devlet Gümrük Servisi ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi temsilcilerini de içermektedir.

Yulia Sviridenko, “Ekonomi Bakanlığı, Trans-Pasifik Ortaklığı konusunda 2024’ün başlarında bir anlaşmaya varmayı bekliyor. Aynı zamanda, bu yıl anlaşmaya katılma olasılığı da var.” dedi.

Ayrıca, bu anlaşmanın “Ukrayna’nın bu bölge ülkeleriyle mal ve hizmet ticaretindeki tarife dışı kısıtlamaları serbestleştirmesine izin vereceğini, yeni pazarlara erişimi açacağını” vurguladı.

Sviridenko, “Ayrıca bu, doğrudan yabancı yatırıma erişimi genişletmemizi sağlayacak. Özellikle, Trans-Pasifik Ortaklığı ülkelerinin ekonomilerindeki ana yatırımcılar ABD, İngiltere ve AB ülkeleridir.” diye ekledi.

Ukrayna ticaret temsilcisi, müzakerelerin İngiltere’nin anlaşmaya katılma konusundaki nihai kararından sonra başlayacağını söyledi. Ona göre, İngiltere özellikle, “yakın gelecekte bu Kıtalararası Ortaklığa katılabilecek ilk Avrupa ülkesi.”

Kaçka, “Umarım İngiltere yakında katılır ve Pasifik bölgesindeki ortaklarımızı, özellikle Avustralya, Yeni Zelanda, Peru, Kanada ve diğer ülkeleri bir araya getiren bu anlaşmanın bir parçası olma önceliğine sahip olacağız.” dedi.

Ayrıca Ukrayna’nın Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi hedeflediğini söyledi. Basın servisinden yapılan açıklamada, “Güney Afrika, Nijerya, Mısır ve Gana’nın da aralarında bulunduğu Pasifik bölgesindeki ülkelerde en az 10 satış ofisi açılması planlanıyor.” denildi.

Trans-Pasifik Ortaklığı konusunda kapsamlı ve ilerici bir anlaşma 2018’de imzalandı. 2022 için sekiz ülke belgeyi onayladı: Avustralya, Kanada, Japonya, Meksika, Peru, Yeni Zelanda, Singapur ve Vietnam. Trans-Pasifik Ortaklığı ülkeleri ağırlıklı olarak elektronik, makine, taşıt ve mineral yakıt ihracatı yapmaktadır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com