AB, Azerbaycan ile 2027 yılına kadar Avrupa’ya gaz arzını ikiye katlayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği ve Azerbaycan, 2027 yılına kadar Güney Gaz Taşıma Koridoru’nun kapasitesinin iki katına çıkarılması ve her yıl en az 20 milyar metreküp gazın Türkiye’ye teslim edilmesi taahhüdünü sağlayan, enerji alanında stratejik ortaklık konusunda bir mutabakat zaptı imzaladı.

Avrupa Komisyonu’nun basın servisine göre, başkan Ursula von der Leyen, Avrupa Enerji Komiseri Kadri Simson ile birlikte 18 Temmuz’da Bakü’yü ziyaret ederek belgeyi imzalamak üzere Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.

Muhtıranın imzalanmasının, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığını sona erdirmek için enerji kaynaklarını çeşitlendirme planının uygulanmasına katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Yurtdışında geçirilen süreyi nasıl öğrenebilirim?

Avrupa Komisyonu, “Enerji işbirliğinin güçlendirilmesine dayanarak, Azerbaycan, 2021’de 8.1 milyar metreküp olan AB’ye doğal gaz arzını 2022’de 12 milyar metreküpe yükseltiyor.” dedi.

Mutabakatta da belirtildiği üzere, AB ve Azerbaycan, AB’nin temiz enerji geçişi ile Azerbaycan’ın kullanılmayan büyük yenilenebilir enerji potansiyeli arasındaki sinerjiden tam olarak yararlanmak için yenilenebilir enerji üretim ve iletim kapasitelerinin geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını hızlandırma arzusunu da paylaşıyor.

Taraflar ayrıca en verimli, çevre açısından güvenli ve iklim dostu gaz tedarik zincirini oluşturmanın önemini de kabul etmektedirler.

Avrupa Komisyonu, başta Güneydoğu Avrupa ve Batı Balkan ülkeler olmak üzere AB’ye gaz arzının çeşitlendirilmesindeki kilit rolünün bilincinde olarak Güney Gaz Taşıma Koridoru’nun genişletilmesini uzun süredir desteklediğini vurguladı.

Rus “Gazprom” AB üyesi Bulgaristan’a gaz tedarikini ruble ile ödemeyi kabul etmemesinden ötürü 27 Mayıs’ta durdurmuştu.

Güncel gelişmeleri takip etmek için https://t.me/ukrhaber adresine tıklayınız…

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com