Yurtdışında geçirilen süreyi nasıl öğrenebilirim?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yurtdışında oturumu olanların özellikle yabancı plakalı araçla Türkiye’ye girmek ve uzun süre (2 yıla kadar) araçla ülkede kalmak istemesi durumunda son bir yıl içerisinde yurtdışında 185 gün bulunma şartı bulunmaktadır. Bu şartı sağlayıp sağlamadığınızı veya ne kadar süreniz kaldığını nasıl öğrenebilirsiniz?

E-devlet üzerinden kullanıcı adı ve parolanızla giriş yaparak ‘Yurt Dışında Yerleşiklik Sorgulama‘ bölümünden son 365 gün içerisinde yurtdışında geçirdiğiniz toplam süreyi öğrenebilirsiniz.

Ukrayna Devlet Dili Yasası’na ihlallere cezalar yürürlüğe girdi: kim ve ne kadar ceza alacak?

Araç getirme hakkına sahip olmak için yurtdışında geçirilen süre önem kazanmaktadır. Kesintili veya kesintisiz son bir yılın (365 gün) toplamda 185 günden fazlasını yurtdışında geçiren ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişiler yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamış olur. 

Her girişte 185 gün yurtdışında bulunma şartı gümrük idaresince kontrol edilir ve bu şartı sağlayanların taşıtlarına giriş izni verilir.

Bu hizmeti kullanarak geçici olarak Türkiye’ye yabancı plakalı taşıtınızı getirebilmeniz için gerekli şartlardan yurtdışında yerleşik olma koşulunu (Kişinin Türkiye’ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru 365 gün içerisinde en az 185 gün yurt dışında kalması) sağlayıp sağlamadığınızı sorgulayabilirsiniz.

Sorgulama tam linki: https://www.turkiye.gov.tr/ticaret-yurt-disinda-yerlesiklik-sorgulama

Ayrıca hem Türk hem de yabancılar için yabancı plakalı araçla Türkiye’ye girmek ve Türkiye’de kalmak konusundaki mevzuata şuradan ulaşabilirsiniz: https://www.mfa.gov.tr/data/KONSOLOSLUK/yolcu-rehberi.pdf

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com