Zelenskiy, SBU başkanı ve Ukrayna Başsavcısını görevden aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Ukrayna kolluk kuvvetleri çalışanları ile Rusya Federasyonu’nun gizli servisleri arasındaki ulusal güvenliği tehdit eden bir dizi suça dikkat çekerek Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova ve SBU başkanı Ivan Bakanov’u görevden aldı.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin internet sitesinde yer alan Bakanov hakkındaki kararnameye göre Bakanov Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Disiplin Tüzüğü’nün 47. maddesinde belirtilen, bir askerin görevden alınmasının temelinin, kayıplara, diğer ciddi sonuçlara neden olan veya bu tür sonuçların tehdidi oluşturan resmi görevlerin yerine getirilmemesi (uygunsuz performans) olduğu belirtildi.

Yurtdışında geçirilen süreyi nasıl öğrenebilirim?

Venediktova ise bir başka kararname ile görevden alındı. Yerine ise başsavcı yardımcısı olarak görev yapan 1976 doğumlu Aleksey Simonenko Başsavcı olarak atandı.

Zelenskiy tarafından yapılan açıklamada “Devletin ulusal güvenliğinin temellerine yönelik türde bir dizi suç ve Ukrayna kolluk kuvvetleri çalışanları ile Rusya Federasyonu’nun özel servisleri arasında kaydedilen bağlantılar, ilgili liderlere karşı çok ciddi sorular ortaya çıkartıyor. Bu soruların her biri uygun şekilde cevaplanacak. Bugün Başsavcıyı ve Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) başkanını görevden almaya karar verdim.” dedi.

Venediktova, 17 Mart 2020’den bu yana Başsavcı olarak görev yapmakta; Bakanov ise 29 Ağustos 2019’da SBU başkanlığına atanmıştı.

Telegram kanalımızın duyurusudur. Takip etmek için https://t.me/ukrhaber adresine tıklayınız…

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com