Ukrayna NATO teknoloji programına kabul edildi: İttifakın standartlarını değiştirme hakkını aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
nato_ukrayna

Ukrayna, NATO üye devletlerinin orduları arasında teknolojik işbirliğini uygulayan Çok Taraflı Birlikte Çalışabilirlik Programına (Multilateral Interoperability Program: MIP) kabul edildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı tarafından bildirildiğine göre, karar MIP Yönlendirme Grubu’nun yıllık toplantısında yapılan oylama sonuçlarına göre alındı. MIP’in ortak üyesi olarak Ukrayna, komuta ve kontrol sistemlerinin etkileşimi ve ilgili standartlarla ilgili temel NATO standartlarını ortaklaşa geliştirme ve değiştirme hakkını aldı.

Nova Poshta, Avrupa pazarına girişini duyurdu. İlk olarak Polonya, Slovakya ve Romanya

Savunma Bakanı Aleksey ReznikovUkrayna’nın güçlü bir IT potansiyeli ve değerli bir müttefiki, NATO var. Uzmanlığımızı toplu güvenliğin geliştirilmesine taşıyacağımızdan eminim.” dedi.

Savunma Teknolojileri Yenilik ve Geliştirme Merkezi’nden Albay Marat Utyushev. “Ukrayna için bir MIP üyesi statüsünün verilmesi dönüm noktası bir karardır. Artık Ukrayna, Kuzey Atlantik İttifakı ve NATO dışındaki ülkelerle işbirliğini güçlendirebilir. Bu karar, Ukrayna’nın dünyadaki durumsal farkındalık yeteneğini geliştirmedeki ilerlemeyi göstermektedir.”

Ukrayna, resmi diplomatik kanallar aracılığıyla MIP üyeliği konusunda bilgilendirildi. Ayrıca, tüm MIP belgeleri için tasarım şablonuna Ukrayna bayrağı dahil edilecektir.

NATO temsilcileri mektuplarında bu olayın Ukrayna ile NATO arasındaki işbirliğine güzel bir örnek olduğunu kaydettiler.

Çok Taraflı Birlikte Çalışabilirlik Programı (MIP), NATO üye devletlerinin silahlı kuvvetleri için bir teknoloji işbirliği programıdır. Komuta ve kontrol bilgi sistemlerinin ulusal geliştiricileri düzeyinde oluşturulmuştur ve C2IS kategorisindeki ulusal sistemlerin birlikte çalışabilirliğini sağlamayı amaçlamaktadır. MIP ürünlerinden biri, muharebe kontrol sistemleri arasında durumsal bilgi alışverişi için bir protokol ve veri modeli olan MIP4-IES spesifikasyonudur. MIP ile Delta durumsal farkındalık sisteminin Ukraynalı geliştiricileri arasındaki etkileşim 2019’dan beri yürütülmektedir.

9 Temmuz’da Ukrayna , NATO’ya Doğu Avrupa’da bir merkez oluşturmasını önerdi. 15 Temmuz’da Savunma Bakanı Reznikov, Ukrayna’nın Batı silahlarının hareketini ve kullanımını kontrol ettiğini ve bunun için NATO yazılımını kullandığını söyledi.

Telegram kanalımızın duyurusudur. Takip etmek için https://t.me/ukrhaber adresine tıklayınız…

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com