Yeni sezonda üretimin azalması nedeniyle buğday fiyatlarında rekor artış bekleniyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Tahminlere göre 2023'te Ukrayna'nın buğday hasadı 24 milyon tona ulaşacak

Üretimde beklenen ciddi düşüş ve gıda tahıl stoklarındaki azalma sebebiyle dünya buğday piyasası yeni sezonda rekor fiyat artışıyla karşı karşıya kalabilir.

Tüm Ukrayna Tarım Konseyi uzmanlarının analizlerine göre yeni sezonda hem Ukrayna’da hem de dünya genelinde buğday arzı önemli ölçüde azalacak. Ukrayna’daki rezervler şu anda 5 milyon tonu aşmazken, geçen yıl bu dönemde yaklaşık 8 milyon tona ulaşmıştı. Aynı zamanda Ukrayna’da buğday üretimi, ön tahminlere göre, geçen yıl hasat edilen 23 milyon tondan 19-20 milyon tona düşecek.

Analistler, “Stoklar ve üretim azaldığı için Ukrayna’da eksi 2-3 milyon ton ihracat potansiyelimiz var; bunlar yeni sezonda buğdayın daha pahalı olacağı gerçeğinin objektif faktörleri” diye düşünüyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Buğday üreten diğer ülkelerde de benzer eğilimler görülüyor. Özellikle AB’de üretim hacimlerinin 10 milyon ton azalması beklenirken, ABD’de de buğday ekiminin çiftçiler için kârlılığının düşük olması nedeniyle bir düşüş öngörülüyor. Rusya’da bile rekor hasat tahminleri, üretimin azalacağı yönündeki beklentiler lehine terk ediliyor.

Hava riskleri de gıdalık buğday fiyatlarındaki yükseliş eğilimini destekleyecek belirleyici bir unsur haline gelebilir. Aynı zamanda, lojistik maliyetlerinin düşürülmesi halihazırda Ukrayna tahıl ticaretinin yoğunlaşmasına katkıda bulunuyor.

Ukrayna, kalan tahılın tamamını Mayıs ayı sonuna kadar ihraç etmeyi planlıyor

Ukrayna Tahıl Birliği (UZA) Başkanı Mikola Gorbaçov, Kiev’deki Karadeniz Tahıl konferansında yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Mayıs ayı sonuna kadar 2023 hasadından kalan tahılın neredeyse tamamını ihraç etmeyi planladığını söyledi.

Bunun iç ve dünya piyasalarında tahıl fiyatlarının artmasına neden olacağını öngörüyor.

Gorbaçov, Fransa ve Polonya’nın Ukrayna tahılının Avrupa pazarına erişimine karşı çıkması nedeniyle 2024 sezonunda yasal ve sağlıkla ilgili kısıtlamaların getirilmesi de dahil olmak üzere zorlukların olası olduğunu kaydetti.

Aynı zamanda bunun Ukrayna tarım işletmelerini yeni satış pazarları aramaya teşvik edeceğine inanıyor.

UZA, 2024 hasadı için de tahminde bulundu. Ukrayna’da tahıl ve yağ bitkileri hasadının 76.1 milyon tona düşmesini bekliyorlar.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com