Ukrayna’da tütün ürünlerinde yasadışı ticaret tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

8 Kasım Pazartesi günü, Ukrtabak Derneği’nde birleşen dört uluslararası tütün üreticisi, yasadışı tütün pazarında eşi görülmemiş bir büyüme, yasal tütün ürünlerindeki düşüş eğiliminin devam ettiğini ve aşırı tüketim vergisinin tütün piyasası üzerindeki yıkıcı etkisini açıkladı.

Üreticilerin basın toplantısında konuşan JTI Ukrayna CEO’su Paul HollowayBir yıl önce yasadışı tütün pazarı hakkında bir bilgilendirme kampanyası başlattığımızda, Ukrayna’daki payı %6,.9 idi. Bir yıl sonra bu rakam %18.1’e ulaştı. 12 ayda neredeyse %300’lük bir artış. Bu, aynı zamanda Ukrayna bütçesinin 14.4 milyar UAH’ın üzerinde gelir kaybı demektir.” dedi.

Ukrayna’daki yasadışı sigara pazarı 2014 yılında yeniden büyümeye başladı, ancak bu yıl tehlikeli bir sınırı aştı. Ve bu sadece Ukrayna’nın bütçesi için değil, aynı zamanda yasadışı üreticiler ve kaçakçılar lehine pazar paylarını kaybeden yasal üreticiler için de bir sorun olmaya başladı..

Harkovlu “Avantage” şirketi yönetimi Türk inşaatçılar ile bir araya geldi

BAT Ukrayna Genel Müdürü Kakhaber Benidze, “Yasal üreticiler sürekli büyüyen bir idari ve mali yük altında faaliyet gösterirken, yasadışı piyasa oyuncuları gelirlerini artırıyor ve dağıtım altyapılarını gizlemeden genişletiyorlar” dedi..

En büyük tütün üreticilerine göre, yasadışı sigara pazarındaki bu kadar keskin bir büyümenin ana nedenlerinden biri, endüstrinin aşırı mali düzenlemesinde yatmaktadır.

Imperial Tobacco Ukrayna Direktörü Rastislav Çernak “Son yılların vergi politikası tütün piyasasını olumsuz etkiledi ve ek bütçe gelirleri elde etmek için etkisiz bir araç haline geldi. Son üç yılda, tütün ürünleri için yasal pazar %40 daralırken, yasadışı sigara ticareti hacmi eşi görülmemiş bir boyut kazanıyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com