Ukrayna uzun menzilli silahlar aldığında Rusya’yı vuracak mı: Reznikov durumu açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ruslar, Ukrayna’nın HIMARS sayesinde ulaşamaması için komuta noktalarını, depolarını ve lojistik altyapılarını Ukrayna ordusunun imha bölgesinden 120 kilometre geri çekti. Şimdi Kiev, daha uzun bir menzile sahip silahlar almaya çalışıyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Ukrayna’nın Batılı ortaklarını, neden şu anda sahip olduklarından daha uzun menzilli silahlara ihtiyaç duyduğuna ikna etmeye çalıştığını anlattı.

Ukrayna, 300 kilometre mesafedeki hedefleri vurabilecek silahlar istiyor

Menzili en az 150 kilometre olan silahlar. Reznikov, Ukrayna’nın da ATACMS başta olmak üzere 300 kilometreyi vurabilen silahlar istediğini kaydetti.

Reznikov “Şimdiye kadar ortaklarımız tereddütlü, çünkü ne yazık ki hala bize bu tür silah verildiğinde bunun gerilimi artırabileceğini düşünmeye devam ediyorlar.” dedi.

Ramstein formatındaki tartışmalar sırasında korkularına karşı çıktığını belirten Reznikov, Ukrayna’nın ortaklarına meşru müdafaa için uzun menzilli silahlara ihtiyaçları olduğunu, çünkü BM statüsüne göre meşru müdafaa hakları olduğunu açıkladığını kaydetti.

Savunma Bakanı, sürekli olarak Ukrayna’nın ortaklarına Rus topraklarına saldırmayacağına dair garanti verdiğine dair resmi açıklamalar yapmaya zorlandığını söyledi.

Reznikov, “Onları yalnızca işgalden arındırma amacıyla Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilmiş topraklarında yok edeceğiz.” dedi.

Ukrayna ortaklarından başka hangi silahları istiyor?

  • Ukrayna ortaklarından zırhlı araçlar aldıktan sonra, Kiev hava savunmasını güçlendirmeye devam ediyor. Batılı askerler de hava savunma sisteminin bir parçası olmalıdır.
  • Ukrayna, kararı ABD’ye bağlı olan F-16 uçağının transferini sağlamaya çalışıyor. Ukrayna hava filosu, F-16 kadar etkili silah kullanamayan Sovyet uçaklarından oluşuyor.
  • F-16 uçağına sahip olan Ukrayna, şu anda hem niceliksel hem de teknolojik olarak Ukrayna havacılığına da hakim olan Rus havacılığını geriletebilir. En azından F-16’lar, Ukrayna’nın güdümlü hava bombalarından kaynaklanan tehdidi ortadan kaldırmasına yardımcı olur.
  • Ayrıca Batılı askerler, işgalcilerin Ukrayna şehirlerine saldırmak için kullandıkları füzelerin düşürülmesine yardımcı olacaktır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com