ISW: Rusya Federasyonu, Bahmut’u ele geçirmekten vazgeçti ve savunmaya geçiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, Bahmut’a yönelik saldırıyı bırakmış ve odak noktasını Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin beklenen karşı saldırısına yönelik hazırlıklara kaydırmış görünüyor.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) tarafından hazırlanan bir rapora göre analistler, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Bahmut’a yönelik saldırının önceliğini, “Wagner” ve kurucusu Yevgeniy Prigojin‘i potansiyel olarak zor bir duruma sokan, beklenen bir Ukrayna karşı saldırısına karşı savunma hazırlığı lehine değiştirmiş göründüğüne dikkat çekiyor.

Ayrıca Prigojin, “Wagnercilerin” gerekli mühimmatı almamaları halinde 10 Mayıs’ta Bahmut’tan ayrılacaklarını duyurduğu bir dizi video yayınladı ve özellikle Rusya Federasyonu’nun askeri liderliği hakkında sert bir şekilde konuştu.

Analistler, “Prigojin’in son videolardan birindeki öfkesi, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın muhtemelen Bahmut’un önceliğini iptal ettiğini ve harekat merkezini savaş alanında başka bir yere taşıdığını gösteriyor.” dediler.

Rus ordusunun liderliğinin önceliklerindeki değişikliğe rağmen, “Wagnercilerin” Bahmut’u tamamen ele geçirmeye çalışmaktan vazgeçmediklerini de ekliyorlar.

Analistlere göre, Bahmut’ta “Wagner” in uzun süreli tutukluluğu, cephenin diğer bölgelerindeki Rus taarruz operasyonlarının genel olarak yavaşlaması ile tutarlı değil. Kreminnaya bölgesi ve Donetsk yakınlarındaki çok sınırlı ve yerel saldırıların dışında, Rus kuvvetlerinin saldırı operasyonlarını büyük ölçüde durdurduğunu ve bunun da savunmaya geçişe işaret edebileceğini belirtiyorlar.

Analistler, “Rusya Savunma Bakanlığı için operasyonel olarak haklı bir karar, Ukrayna’nın herhangi bir karşı saldırısına hazırlanmak için cephane ve malzeme bulundurmaya ve stoklamaya başlamak olacaktır ve Prigojin’in umutsuz açıklamaları, Rusya Savunma Bakanlığı’nın büyük olasılıkla tam da bunu yaptığını gösteriyor” şeklinde vurguladı.

Rus ordusunun “Wagner”in Bahmut’ta bırakabileceği mevzileri tamamlamak için gerekli yedeklere sahip olmadığını da ekleyen analistler “Paralı askerlerin taktik kazanımlar uğruna uğradığı büyük çaplı kayıplar ve Rus ordusunun savunma operasyonlarına genel geçişi, Ukrayna kuvvetlerinin Bahmut yönünün çeşitli bölgelerinde verimli karşı saldırılar başlatması için fırsatlar yaratıyor gibi görünüyor. Ve görünüşe göre bazılarını zaten kullanıyorlar. Ancak bu karşı saldırılar, beklenen karşı saldırının bir parçası değil” diye vurguladılar.

İşgalciler tarafından bir gün önce Zaporoje bölgesindeki bir dizi yerleşim yerinden halkın “tahliyesinin”, Rus birliklerinin mevcut mevzilerinden hazırlanan savunma hattına kontrollü bir şekilde çekilmeyi planladığını gösterdiğine inanıyorlar.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com