The Economist: Ukrayna ABD’nin uyarılarını görmezden gelerek Sibirya’ya ulaşabilecek insansız hava aracı geliştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İngiliz The Economist yayını, Ukrayna’nın ABD’nin Rusya topraklarında insansız hava aracı kullanımına ilişkin uyarılarını görmezden geldiğini ve sınırlarından 3000 km uzaklıktaki Sibirya’daki hedeflere ulaşabilen süper insansız hava araçları üretmeye devam ettiğini yazıyor.

The Economist Başkan Vladimir Zelenskiy bu teknolojiye öncelik verdiğinden beri Ukrayna, uzak hedefleri arayıp vurabilen uzun menzilli insansız hava araçlarına yüz milyonlarca dolar yatırım yaptı. Artık yarım düzine şirket bunları üretiyor. Yeni modellerin en iyileri 3,000 km uçuş menziline sahip ve Sibirya’ya ulaşma kapasitesine sahip.” dedi.

Yayın, bu tür insansız hava araçlarının üretim programının “zorunluluktan doğduğunu” (sonuçta Batı, Ukrayna’ya uzun menzilli silahlar sağlama konusunda isteksiz) ve zaten Rus petrol ve askeri altyapısının önemli bir bölümünü baltaladığını vurguluyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

The Economist, “Ancak Beyaz Saray mutlu değil. Amerika’nın endişeleri, petrol fiyatlarındaki artıştan, Ukrayna’nın kaybedebileceği kontrolsüz bir mücadele ihtimaline kadar uzanıyordu” diye yazıyor.

Yayın, ikincisine ilişkin endişelerin, Rusya’nın Ukrayna enerji altyapısına milyonlarca dolarlık zarar verdiği Mart ayı sonunda arttığını belirterek “Saldırılar, hava savunmasındaki boşlukları ve Rusya’nın yeni Kh-69 alçak irtifa seyir füzelerine karşı hassasiyeti açığa çıkardı. 11 Nisan’da bu tür füzeler, başkentin Patriot hava savunma sistemleri menzilinde olmasına rağmen Kiev’e 40 km uzaklıkta bulunan Trypillya enerji santralini yok etti.” diye belirterek Ukrayna’nın şu ana kadar Amerika’nın saldırıları durdurma yönündeki tavsiyelerini göz ardı ettiğini de ekledi.

The Economist, dron üreticilerinden birinin sözlerini şöyle aktarıyor: “Rusya, Ukrayna topraklarını yakıyor. Artık aynı şeyi Avrupa Rusya’sı için de yapmanın zamanı geldi.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com