Ukrayna çiftçilerinden karantina protestosu (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’daki karantina, pazarların kapanmasına ve küçük çiftliklerin iflasına yol açtı

Ukrayna’daki karantina, pazarlarda satış yasağı nedeniyle çiftçilerin gelirlerinde azalmaya yol açtı. Bu nedenle Herson bölgesindeki çiftçiler protesto için sokağa çıktı. Yaklaşık 300 çiftçi, mallarını satamadıkları ve geçinmek için başka bir ek gelirleri olmadığı için pazarların açılmasını talep ediyor.

Miting, Herson’un girişindeki Antonovskiy köprüsünde gerçekleşti. Çiftçiler yol boyu yürüyerek araç geçişlerine engel oldular. Çiftçilerden biri satamadığı için mitinge getirdiği salatalıklar karayoluna boşalttı ve ürünlerini satacak hiçbir yeri olmadığını gösterdi. Çiftçiler ATB gibi büyük zincirlerin mallarını kendi bölgelerine dışarıdan ithal etmesine ve yerel üreticilerin sebze ve meyvelerini satamamasına da kızıyorlar.

Herson bölgesinde faaliyet gösteren pazarlar arasında Ukrayna’nın güneyinde bulunan ve en büyüklerinden olan Kopaniy Nejdanna’daki toptan sebze pazarı bulunmasına rağmen protestocular bunun ürün satmak için yeterli olmadığını belirtiyorlar.

Miting başladıktan sonra olay yerine gelen yaklaşık 70 kadar polis, miting sırasında bile mesafeyi korumanın ve maske takmanın gerekli olduğunu protestoculara açıkladılar.

Yerel yönetimlerin tepkisi ise uzun sürmedi: Vali Yuri Gusev, önemli bir meselede olduğu Kiev’den döndükten sonra durumu ele alacağına dair söz verirken çiftçilerin gereksinimi, ürünlerin normal fiyatlarla satın alınmasıdır.

Medya ayrıca Dnipropetrovsk ve Zaporijya bölgelerinde çiftçilerin de memnuniyetsizliklerini ifade ettiklerini bildirdi. Sebzelerini serada yetiştirenler, ürünlerini satamadıkları için dökmek zorunda kalacaklarını, satıcıların satamayacakları için sebze almayı reddettiklerini belirtiyorlar.

Daha önce Melitopol’de de pazarların kapanması nedeniyle protestolar oldu.

Kaynak: rbc.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com