Avrupa, yaptırımlara rağmen hala Rus menşeli yakıt kullanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Avrupa, yaptırımlara rağmen hala Rus menşeli yakıt kullanıyor

Ambargonun getirilmesinden sonra Avrupa, Hindistan’dan yakıt almaya başladı. Hindistan ise bu yakıtı Rus petrolünden üretiyor.

Bloomberg’deki habere göre Aralık ayında Rus petrolünün ithalatına getirilen yasağın ardından Avrupa, Hindistan’dan gelen yakıt arzını keskin bir şekilde artırdı. Hindistan ise rekor hacimlerde ucuz Rus petrolü satın alıyor, yakıta dönüştürüyor ve Avrupa ülkelerine satıyor.

Analitik şirketi Kpler’e göre, Hindistan bu ay Avrupa’nın en büyük rafine yakıt tedarikçisi olacak. Suudi Arabistan’ın ardından Nisan ayındaki teslimatları günde 360 bin varili aşacak.

Aynı zamanda, bu ay Hindistan’ın Rus ham petrolü ithalatı günde 2 milyon varil ile ülkeye yapılan toplam tedarik hacminin neredeyse %44’ü olacak.

Analistler, “Rus petrolü tüm yaptırımlara rağmen Avrupa’ya geri dönüyor ve Batı’ya akaryakıt ihracatını artıran Hindistan buna iyi bir örnek” diyor.

Rus akaryakıtına uygulanan ambargonun ardından AB’nin alternatif arza ihtiyaç duyduğu kaydedildi. Ancak Hindistan’daki alımlar, petrol talebini ve ucuz Rus kaynağına erişimi olmayan Avrupalı rafineriler için rekabeti artırıyor.

Avrupa’da ham petrol ambargosu geçen yıl 5 Aralık’ta yürürlüğe girerken, Rus petrol ürünlerine uygulanan ambargonun 5 Şubat 2023 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatalım.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com