Ukraynalıların yüzde 55’i Ukraynaca hizmet yasasını destekliyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalıların % 55’i Ukrayna dilinde hizmete ilişkin “dil yasasının” sağlanmasını desteklerken, diğer dillerde müşterilere istekleri üzerine hizmet verme olasılığını koruyor.

İlko Kucheriv Demokratik Girişimler Vakfı tarafından Razumkov Merkezi’nin sosyolojik servisi ile birlikte yapılan bir anketin sonuçlarına göre Ukraynalıların % 55’i devlet dili olan Ukraynaca dilinde hizmet verme normunu desteklerken, aynı zamanda, %21’i böyle bir normu desteklemezken, Ukraynalıların neredeyse %18’i ise bunu umursamıyor.

Devlet dilinde zorunlu hizmeti destekleyenlerin çoğu %74 ile Batı ve % 62 ile Orta bölgelerdedir. Bu bölgelerde sırasıyla %11 ve %14’ü desteklemiyor. Ukrayna’nın Güney ve Doğu’sunda, bu hukukun üstünlüğünü destekleyen ve desteklemeyenlerin oranı yaklaşık olarak aynı: Güney’de %33 desteklerken %37’si desteklemezken, Doğu’da %38 destek varken, %33’ü desteklemiyor. Bu bölgelerde de yaklaşık %30 kararsız var.

Ukrayna’nın kırsal bölgeleri elektrik kesintilerine hazırlanıyor

Ankette, Ukraynalıların %59’u gözlemlerine göre, son altı ayda Ukrayna dilinin hizmet ve ticaret sektörlerinde kullanımının arttı. %26’sı biraz daha fazla olduğunu söylerken, %33’ü önemli ölçüde daha fazla olduğunu belirtmektedir. Vatandaşların neredeyse üçte biri (%31) Ukrayna dilini kullanma sıklığında herhangi bir değişiklik fark etmemiştir.

Rusça ve Ukrayna konuşma ve anadil olarak dağılımı

Ülke çapında, Rusça konuşanların %95’i evde Rusça konuşurken, öte yandan, anadili Ukraynaca olan kişilerin %77’si bu dili evde de konuşmaktadır.Yani yaklaşık %20’si, Ukraynacayı ana dilleri olarak görmelerine rağmen evde Rusça konuşmaktadır.

Bu eğilim bölgesel bağlamda daha da belirgindir. Batı’da ve Merkez’de, evdeki çoğu insan anadilleri olan dili konuşur. Ancak Doğu ve Güney’de ana dili Ukraynaca olan katılımcıların neredeyse yarısı evde çoğunlukla Rusça konuşmaktadır. Bu boşluk, Güney ve Doğu’da, Ukraynaca’nın ana dil olarak algılanmasının genellikle bir kimlik göstergesi olduğunu, ancak dillerin fiili kullanımının tarihsel koşullar göz önüne alındığında farklı olduğunu göstermektedir.

Ukraynalıların %78’i Ukraynacayı anadilleri olarak belirtirken ve %18’i Rusça olarak kabul ediyor. Batı’da ve Merkez’de, neredeyse mutlak çoğunluk Ukraynacanın ana dilleri olduğunu belirtiyor. Güney bölgesinde, %56’sı Ukraynaca, %41’i Rusça olarak adlandırılmıştır. Doğu’da ise %59’u Ukraynacayı ve %34’ü Rusçayı ana dilleri olarak görmektedir.

Gençler Ukraynacayı daha çok ana dilleri olarak görmeleridir. 18-29 yaş arası gençler arasında, Ukraynaca %83 oranında anadil olarak kabul edilirken, ayrıca ve en yaşlı grupta (60 yaş üstü katılımcılar) bu oran %74 oranındadır. Güney ve Doğu’yu ayrı ayrı analiz edildiğinde de , aynı dinamikler gözlemlenmektedir: Güney ve Doğu’daki gençlerin %64’ü Ukraynacayı ana dilleri olarak görürken, en yaşlı nesilde bu oran %53’tür.

Ukrayna, Saakaşvili’nin cezaevi hastanesine nakledilmesi nedeniyle Gürcistan’a nota gönderdi

Ana dilin algılanması yerleşim türüne de bağlıdır. Milyonlarca nüfusa sahip şehirlerin sakinleri arasında çoğu %55 ile Ukraynacayı ana dilleri olarak görürken %40’ı Rusça olarak kabul ediyor. Daha küçük kasaba ve köylerin sakinleri arasında ise Ukraynaca daha yaygındır.

Rusça daha çok Ukrayna’nın Güney ve Doğu milyonluk şehirlerinde Ukrayna’nın ana dili olarak kabul edilir (%55 – Rusça, %36 – Ukraynaca). Yine, Güney ve Doğu’nun daha küçük kasaba ve köylerinde, nüfusun yaklaşık üçte ikisi Ukraynaca yerli dil olarak görürken ve yaklaşık üçte biri Rusça olarak adlandırıyor.

Anket 29 Temmuz – 4 Ağustos 2021 tarihleri arasında Kırım Özerk Cumhuriyeti ve geçici olarak işgal edilen Donetsk ve Lugansk bölgeleri hariç Ukrayna’nın tüm bölgelerinde 2019 katılımcı ile gerçekleştirildi.
Anket, Hollanda Kraliyet Büyükelçiliği’nin MATRA projesi tarafından finanse edildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com