Gazprom, Ukrayna’dan doğal gaz geçişini en üst seviyeye çıkardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

“Ukrayna GTS İşletmecisi” şirketinin direktörü Sergey Makogon tarafından açıklandığına göre geçtiğimiz günlerde Rus Gazprom, Ukrayna’dan doğal gaz geçişini günlük 294 milyon metreküp seviyesine çıkardı.

Makagon “Gazprom’un, daha sonra gaz geçişlerini durdurduğunda, yükselen fiyatlar nedeniyle Ukrayna’nın Avrupa yeraltı depolama tesislerinden gazını çekme ihtiyacını asgariye indirmek için her türlü çabayı gösterdiği sonucuna varabiliriz.” dedi.

Gazprom, 18 Kasım 2019’da, Avrupalı alıcıların 2020’li yıllara ilişkin doğal gaz alım taleplerini göz önünde bulundurarak, bir yıllık bir süre için Ukrayna’dan gaz geçişiyle ilgili yeni bir anlaşma yapılması için Naftogaz Ukraini’ye resmi bir teklif gönderdi.

Bakınız: Ukrayna, kendi topraklarından Rus gazının geçişini durdurmaya hazır

Bilindiği gibi, 28 Ekim 2019’da, Brüksel’de Ukrayna, Rusya ve Avrupa Birliği arasındaki üçlü müzakereler sonuçsuz kaldı. Taraflar, sözleşmenin süresi, hacimleri ve gaz geçişi için tarifeler konusunda anlaşmaya varamamışlardır. Kasım ayında yeni bir tur müzakere yapılacak.

Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna’ya Avrupa mevzuatı uyarınca doğalgaz geçişiyle ilgili bir sözleşme imzalamaya veya eski sözleşmeyi bir yıllığına uzatmaya hazır olduğunu söyledi.

Naftogaz, Ukrayna ve Rusya’nın, Rusya’nın Ukrayna’nın doğalgaz boru hatlarından Avrupa’ya aktarılması için yeni bir anlaşma yapılması konusunda anlaşmaya varmaması durumunda, alternatif kaynaklardan üretilen enerjiyi korumak için, gaz boru hatlarına hidrojen pompalanabileceğini belirtti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com