Ekonomi Bakanlığı, Türkiye ile serbest ticaret bölgesi kurma şartlarını belirlemeye hazır değil.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna basitleştirilmiş serbest ticaret anlaşmaları imzalamayı planlıyor

Rbc.ua’nın haberine göre, Kalkınma, Ekonomi, Ticaret ve Tarım Bakan Yardımcısı ve Ukrayna Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka, şu anda Ukrayna ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması (FTA) imzalamak için kesin bir tarih bulunmadığını söyledi.

Kaçka’ya göre, bu konuda uzun süreli çalışmak ve hazırlanmak gerekiyor.

“Bu süreçte, Ukrayna’nın evet dediği, Türkiye’nin hayır dediği bazı konularda çatışmalar var. Bu nedenle, müzakere yaklaşımlarını değiştirmemiz gerekiyor. Çalışacağız. Bunlar kolay müzakereler değil. Ancak her iki taraf da bu anlaşmaya ihtiyaç olduğunu biliyor. Yine de bu anlaşmanın imzalanacağına dair bir istek var. İşlemin her iki taraf için de faydalı olması önemli. Benim açımdan mümkün mü? Bilinmiyor, bu yüzden zamanlama hakkında konuşmayacağım, bir turda da bitebilir birkaç yıl da sürebilir.” dedi.

Bakınız: Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması % 99 Oranında Hazır

Ayrıca, FTA’ya Türkiye ile birlikte, Ukrayna’nın Kuzey Makedonya, Sırbistan ve İngiltere ile de gündemde benzer anlaşmaları olduğunu belirtti. Kanada ile de hizmetler konusundaki anlaşmanın genişletilmesi planlanıyor.

Buna ek olarak, Kaçka ‘ya göre, Ukrayna basitleştirilmiş serbest ticaret anlaşmalarının sonuçlanacağı yeni bir hat getirmeyi planlıyor.

“Tercihli anlaşmalar olarak adlandırılabilirler. Yani, vergileri kaldırmamız gereken bir dizi anahtar ürün. Bu ürünler üzerinde hemfikiriz, ancak sonrasına zor soruları bırakıyoruz. Bu tür işlemler Pakistan, Hindistan, Çin, Mısır ve tüm Kuzey Afrikada’ki ülkelerle. En çok bulunduğumuz coğrafya. Örneğin Körfez ülkeleri de ilginçtir. Bu kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasından bahsetmekten çok daha kolaydır.” dedi.

2018’de Ukrayna ve Türkiye serbest bölge oluşturmaya karar vermişti. Anlaşmanın 2018 sonundan önce imzalanması bekleniyordu.

Mart 2019’da, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’yla FTA müzakerelerinin son aşamada olduğunu belirtti . Ardından Çavuşoğlu, anlaşmanın yakın gelecekte imzalanması gerektiğini söyledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com